Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Aktivita klíšťat je letos rekordní, počet nakažených klíšťovou encefalitidou je více než dvojnásobný

V Jihočeském kraji je k začátku prázdnin nahlášeno 236 případů lymeské boreliózy a 30 případů klíšťové encefalitidy. Je to dvojnásobně více než vloni. Nejvíce případů boreliózy je na Českobudějovicku, encefalitida se nejčastěji vyskytuje na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokou aktivitou klíšťat.

V Jihočeském kraji evidují hygienici na začátku prázdnin 236 potvrzených případů lymeské boreliózy a 30 případů klíšťové encefalitidy, což je dvojnásobně více než vloni. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové je tento nárůst opravdu znatelný. „Jen v prvním zkráceném prázdninovém týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali dva nové potvrzené případy,“ upozorňuje.

Dlouhodobá situace v kraji ukazuje, že v roce 2024 došlo k výraznému nárůstu případů ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. „Aktuálně letos registrujeme 30 potvrzených případů, to je o 17 více než vloni v tomto období,“ dodává Kotrbová.

V případě lymeské boreliózy počet nových případů také vzrostl, konkrétně o 56 případů více než vloni. „Počet potvrzených případů je letos na začátku prázdnin nejvyšší za poslední roky,“ uvedla Kotrbová. Lymeská borelióza zaznamenala téměř čtvrtinový nárůst oproti loňskému roku, kdy bylo na začátku července registrováno 180 potvrzených případů.

Podle regionálních údajů je klíšťová encefalitida nejrozšířenější v Českobudějovicku, kde je hlášeno 10 případů, následováno Českokrumlovskem s 9 případy a Strakonickem s 5 případy. Na Táborsku jsou evidovány 4 případy, a po jednom případu mají Jindřichohradecko a Prachaticko. Na Písecku zatím nebyl žádný případ klíšťové encefalitidy hlášen.

Lymeská borelióza je momentálně nejrozšířenější na Českobudějovicku, kde je 75 případů, následováno Jindřichohradeckem a Táborskem, oba s 42 případy. Dalšími oblastmi s vysokým výskytem jsou Českokrumlovsko s 24 případy, Písecko s 20 případy, Prachaticko s 25 případy a Strakonicko s 8 případy.

V roce 2023 bylo v kraji evidováno za celou sezónu 518 případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Proti klíšťové encefalitidě existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma.

Český hydrometeorologický ústav předpovídá pro prodloužený víkend na území Jihočeského kraje aktivitu klíšťat na čtvrtém stupni pětistupňové škály, což představuje vysoké riziko napadení klíštětem.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky klíšťata, encefalitida, borelióza, aktivita, hygienici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Nevím jak to dělám ale ještě jsem letos klíště neměl přisáté. Přitom nepoužívám žádné repelenty a občas spím ve volné přírodě tak zvaně pod širákem.

Úterý, 9. července 2024, 09:35Odpovědět

Aktivita klíšťat je letos rekordní, počet nakažených klíšťovou encefalitidou je více než dvojnásobný  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.