Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Situace na jihu Čech se stále zlepšuje, počty nově nakažených černým kašlem klesají již pět týdnů v řadě

V minulém týdnu přibylo na jihu Čech 33 nových případů černého kašle. Je to nejmenší týdenní přírůstek od začátku vlny zvýšeného výskytu. Podle hygieniků je pokles počtu nových případů znatelný již pátý týden za sebou.

„Letos v kraji registrujeme celkem 2 404 potvrzených případů pertuse, v minulém týdnu jich přibylo 33. To je o 23 případů méně než týden předtím,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Dále dodala, že největší počet nových případů byl mezi dospělými ve věku 35 až 44 let, konkrétně šest nových případů.

Celkově nejvíce zasaženou skupinou jsou středoškoláci ve věku 15 až 19 let, kde hygienici registrují 633 případů. Následuje kategorie dětí ve věku 10 až 14 let s 345 případy. Mezi dětmi do jednoho roku věku, které jsou nejzranitelnější skupinou, bylo zaznamenáno 37 případů, přičemž minulý týden nepřibyl žádný nový.

Podle Kvetoslavy Kotrbové je největší výskyt černého kašle v okrese České Budějovice, kde je evidováno 900 případů. Na Jindřichohradecku je 414 případů a zbývající okresy mají výskyt mezi 214 a 222 případy.

Hana Bendíková, ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje, upřesnila věkové rozložení případů. „Mezi mladšími školními dětmi ve věku 5 až 9 let máme 185 případů. 121 případů je hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let. U dospělých je nejvíce případů ve věkové skupině 45-54 let, kde máme 311 případů. Ve skupině 35-44 let je 235 případů. Naopak nejnižší výskyt je mezi seniory ve věkové skupině 75+, kde je 60 případů, a mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20-24 let, kde je 69 případů,“ uvedla Bendíková.

Hygienici vyzývají veřejnost k dodržování preventivních opatření a sledování zdravotního stavu. Důležitost očkování a včasné diagnostiky je klíčová pro zvládnutí této situace.


 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, nakažení, zdraví, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace na jihu Čech se stále zlepšuje, počty nově nakažených černým kašlem klesají již pět týdnů v řadě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.