Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Černý kašel na jihu Čech opět sílí, v kraji přibylo 42 nových případů

V jižních Čechách opět narůstá počet nakažených černým kašlem. Za minulý týden jich v kraji přibylo celkem 42. Největší výskyt se podle hygieniků objevil na Českobudějovicku a Jindřichohradecku.

„Letos v kraji registrujeme celkem 2 485 potvrzených případů pertuse. Největší počet nových případů jsme v uplynulém týdnu zaznamenali mezi dospělými a také v kategorii předškolních dětí,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. V kategoriích 45-54 let, 25-34 let a dětí ve věku 1-4 roky přibylo shodně po sedmi nových případech.

Nejvíce případů se za prvních sedm měsíců objevilo mezi středoškoláky. „V kategorii 15-19 let celkem 641 případů, následuje kategorie školních dětí 10-14 let s 350 případy, mezi školními dětmi ale nyní nové případy přibývají jen ojediněle,“ doplnila Kotrbová. Černý kašel nejvíce zasáhl Českobudějovicko, kde hygienici evidují 928 případů, následuje Jindřichohradecko s 424 případy. Ostatní okresy mají výskyt vyrovnaný mezi 224 a 229 případy.

Mezi nejzranitelnější skupiny patří děti do jednoho roku věku, kde bylo zaznamenáno 38 případů. „V minulém týdnu přibyl jeden nový případ,“ upozornila Kotrbová. Mezi dětmi ve věku 1-4 roky bylo hlášeno 131 případů, mladší školní děti ve věku 5-9 let měly 187 případů.

„U dospělých věkových kategorií registrujeme nejvíce případů ve skupině 45-54 let, konkrétně 327 případů, a ve skupině 35-44 let, kde je 247 případů. Naopak nejnižší výskyt je mezi seniory ve skupině 75+ s 66 případy a mezi mladými lidmi ve věkové skupině 20-24 let, kde je 71 případů,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Hana Bendíková.

Hygienici zdůrazňují, že černý kašel zůstává závažným onemocněním, především pro malé děti a seniory. Je proto důležité dbát na prevenci a očkování, které může významně snížit riziko nákazy. Doplnili také, že za celý loňský rok v Jihočeském kraji evidovali pouze 29 případů tohoto onemocnění.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, jihočeský kraj, jižní čechy, nemoc, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černý kašel na jihu Čech opět sílí, v kraji přibylo 42 nových případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.