Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Nejčastější příčinou úmrtí na jihu Čech bylo loni opět selhání oběhové

Nejčastější příčinou úmrtí na jihu Čech bylo v loňském roce opět selhání oběhové soustavy. Jde o nemoci srdce a cév, kdy nejtypičtějším případem bývá infarkt. Loni na jihu Čech zemřelo 6939 lidí, což bylo o 477 méně než v předchozím roce. Z toho loni 34 procent představovala úmrtí po selhání oběhové soustavy, což je 2356 lidí. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Ročně zasahujeme u pěti stovek případů infarktu myokardu. Selhání oběhové soustavy představuje jednu z nejčastějších příčin našeho výjezdu. I když nemůžeme říci, že to je u nás nejčastější příčina úmrtí, protože pacienta většinou převezeme do nemocnice, i když to bývá často už ve vážném stavu. Pokud bychom z našeho pohledu měli hovořit o nejčastějších příčinách úmrtí při výjezdech, jedná se o úrazy," řekla novinářům mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Nejvíce lidí zemřelo na selhání oběhové soustavy na Českobudějovicku, a to 748. Nejméně jich bylo na Českokrumlovsku, kde zemřelo 176 lidí. Druhou nejfrekventovanější příčinou úmrtí byla loni na jihu Čech rakovina. „Jedná se zejména o zhoubné novotvary průdušek a plic a zhoubné novotvary prsu a ženských pohlavních orgánů," stojí ve zprávě ČSÚ.

Podle Kafkové lze z dlouhodobého hlediska příčiny úmrtí dělit podle tří věkových kategorií. „Pro skupinu do 45 let bývají největší rizikem úrazy nebo nehody. Na to lidé v tomto věku umírají nejčastěji. Pro kategorii 50 až 70 let představuje největší nebezpečí právě selhání oběhové soustavy. A ve skupině nad 70 let pak bývají velmi častá úmrtí na rakovinu," řekla.

Nemoci srdce jsou nejčastější příčinou úmrtí v celé České republice. Nejvíc lidí dlouhodobě podléhá ischemické chorobě srdeční, kterou způsobuje zúžení tepen, ve kterých se usazují tukové buňky. Druhou nejčastější příčinou úmrtí je srdeční selhání, kdy se postupně oslabuje schopnost orgánu čerpat krev. Podle lékařů je kvůli stárnutí populace a díky lepšímu přežití pacientů s infarkty stále častější.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, demografie, zdraví, úmrtí, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastější příčinou úmrtí na jihu Čech bylo loni opět selhání oběhové  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.