Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Aktivita klíšťat je rekordní, hygienici evidují již 317 případů lymské boreliózy a 54 případů klíšťové encefalitidy

Jihočeský kraj letos zaznamenal výrazný nárůst případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Hygienici evidují k 31. kalendářnímu týdnu celkem 317 potvrzených případů lymské boreliózy a 54 případů klíšťové encefalitidy. Výskyt těchto onemocnění je znatelně vyšší než ve stejném období loňského roku.

„V končícím týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali 3 nově potvrzené případy. Aktuálně letos registrujeme 54 potvrzených případů, to je o 22 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 32. V případě lymské boreliózy přibylo v týdnu 16 nových případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 317 nahlášených a potvrzených případů, což je o 68 více než vloni v tomto období, kdy jsme měli 249 případů. Výskyt je letos nejvyšší za poslední roky,“ sdělila ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Podrobný pohled na rozložení případů lymské boreliózy ukazuje, že nejvíce postiženými okresy jsou Českobudějovicko, kde bylo hlášeno 91 případů. Následují Jindřichohradecko s 58 případy a Táborsko s 56 případy. Na Českokrumlovsku a Písecku bylo zaznamenáno shodně po 29 případech s tím, výskyt na Písecku je třikrát vyšší než v minulém roce. Strakonicko eviduje 13 potvrzených případů, Prachaticko 41.

Klíšťová encefalitida se nejčastěji vyskytuje na Českobudějovicku, kde je nyní 15 potvrzených případů a Českokrumlovsku, kde jich hygienici evidují 14. Na Strakonicku je nyní potvrzených 11 případů .Táborsko, Prachaticko a Jindřichohradecko evidují nižší počty, přičemž na Písecku zatím žádný případ hlášen nebyl. „Od začátku roku bylo v Jihočeském kraji potvrzeno 54 případů klíšťové encefalitidy. Vloni bylo v kraji k 31. týdnu potvrzeno celkem 32 případů,“ uvedla Kotrbová.

Pro srovnání s předchozími roky, v roce 2023 bylo v Jihočeském kraji evidováno za celou sezonu 518 nahlášených a potvrzených případů lymské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Očkování proti klíšťové encefalitidě je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma a může tak významně přispět ke snížení výskytu této nebezpečné nemoci.

Kromě klíšťat se v kraji objevují i jiné sezónní infekce přenášené kontaminovanými potravinami nebo nápoji. Hygienici k 31. kalendářnímu týdnu evidují 250 případů salmonelózy, což je mírný pokles oproti loňským 270 případům. Naopak u kampylobakteriózy došlo k nárůstu z 512 na 643 případů.

Zvýšený výskyt klíšťových onemocnění dle hygieniků varuje veřejnost, aby nepodceňovala prevenci a využila dostupné očkování.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky klíště, aktivita, nakažení, očkování, prevence, lymská borelióza, klíšťová encefalitida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat je rekordní, hygienici evidují již 317 případů lymské boreliózy a 54 případů klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.