Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Českobudějovická nemocnice začala operovat slepé střevo šetrnější metodou

Českobudějovická nemocnice začala operovat slepé střevo řezem v pupíku. Po pražské motolské nemocnici je druhá v České republice, která metodu používá. Zákrok zanechá minimální jizvu a lékaři takto operují především děti. Dosavadní zkušenosti zdravotníkům ukazují, že metodu lze použít i při jiných chirurgických diagnózách.

„Zavedení metody představuje významný krok vpřed v péči o naše malé pacienty. Inovativní přístup umožňuje nejen zkrácenou dobu hospitalizace a rychlejší zotavení s minimálním rizikem infekce, ale také téměř nulový estetický dopad,“ řekl lékař chirurgického oddělení českobudějovické nemocnice Pavel Dohnal.

Lékaři při zákroku vytvoří vertikální řez délky 1,5 až dva centimetry přímo v pupku pacienta. Následně pomocí speciální techniky zajistí vstup do břicha. Do jediného řezu zavedou všechny potřebné nástroje. Po odstranění slepého střeva se rána uzavírá vstřebatelnými stehy. Operace tutu technikou minimalizuje riziko poškození vnitřních orgánů a cév.

Jako první nemocnice v Česku metodu použili lékaři v pražském Motole. V Českých Budějovicích tímto způsobem už operovali tři desítky pacientů. „V českobudějovické nemocnici systematicky zavádíme nové metody a postupy. Tato novinka je o to cennější, že přináší zlepšení pro naše dětské pacienty a zmírňuje tak jejich stonání,“ řekl generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, děti, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovická nemocnice začala operovat slepé střevo šetrnější metodou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.