Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Případů nemocí přenášených klíšťaty přibývá. Výskyt bude letos podle hygieniků velmi vysoký

Letošní výskyt nemocí přenášených klíšťaty bude podle hygieniků velmi vysoký. Ke konci srpna totiž evidují vyšší počet případů klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy než v předchozích letech.

„V předposledním prázdninovém týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali 6 nově nahlášených a potvrzených případů. Aktuálně letos registrujeme 75 případů, to je o 33 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 42. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu 19 nových případů,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Od začátku roku evidují hygienici 367 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 75 případů klíšťové encefalitidy. Ta se nejvíce vyskytuje na Českobudějovicku, kde má hygiena nahlášených 23 případů.

„Je třeba uvést, že vloni jsme v případě lymeské boreliózy zaznamenali vůbec nejvyšší výskyt za poslední roky. Letošní výskyt tedy podle všeho bude patřit vůbec k nejvyšším,“ dodala Kotrbová.  

Loni bylo v kraji evidováno za celou sezonu 518 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je na víkend pro území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na druhém stupni pětistupňové škály, představujícím mírné riziko.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, hygiena, onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů nemocí přenášených klíšťaty přibývá. Výskyt bude letos podle hygieniků velmi vysoký  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.