Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V písecké nemocnici pomáhá s vyhledáváním infekcí umělá inteligence

Nemocnice Písek využívá moderní technologie k posílení bezpečnosti a efektivity zdravotní péče. Od začátku letošního roku zde lékařům s vyhledáváním infekcí spojených se zdravotní péčí pomáhá umělá inteligence nazvaná HAIDI. Tento inovativní systém přináší zásadní změnu v monitorování a prevenci infekcí, zejména těch, které mohou vznikat například po chirurgických zákrocích. Díky této technologii mohou epidemiologové nemocnice lépe zvládat svou práci, a to především díky významné úspoře času.

Nemocnice Písek má s prevencí infekcí dlouholeté zkušenosti. Už 15 let sleduje výskyt infekcí pomocí vlastního systému, který neustále vylepšuje. V roce 2010 se s tímto systémem umístila na druhém místě v celostátní soutěži Bezpečná nemocnice, což svědčí o vysoké úrovni péče o pacienty. HAIDI však přináší další vylepšení.

„Díky precizně nastavenému systému epidemiologického dohledu odhalujeme infekce poměrně brzy a jsme schopni jim předcházet. HAIDI nám ale šetří čas. Pracuje s daty elektronicky, takže je už nemusíme manuálně vyhledávat,“ vysvětluje primářka Oddělení klinické mikrobiologie Věra Kůrková.

HAIDI spolupracuje s nemocničním informačním systémem, který sbírá data ze zdravotnické dokumentace. Analyzuje je a odhaluje potenciální rizika infekcí spojených se zdravotní péčí. Tento automatizovaný proces umožňuje odborníkům zaměřit se více na samotnou prevenci, místo aby trávili čas ručním dohledáváním informací.

„Můžeme se nyní více věnovat rizikovým oblastem a provádět preventivní kontroly přímo na nemocničních pracovištích,“ doplňuje Kůrková.

Tato nová technologie umožňuje efektivnější práci zdravotnického personálu a zvyšuje bezpečnost pacientů. Umělá inteligence jako HAIDI podle zástupců nemocnice představuje budoucnost v oblasti zdravotní péče, a to nejen v Písku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením nemocnice Písek

Štítky nemocnice, zdraví, umělá inteligence, infekce, písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V písecké nemocnici pomáhá s vyhledáváním infekcí umělá inteligence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.