Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Počet případů klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji byl v týdnu minimální

Počet nových případů klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji byl v uplynulém týdnu minimální. Souvisí to s počasím a nízkou aktivitou klíšťat. Přesto letošní sezony bude v počtu případů nemocí přenášených klíšťaty rekordní.

„V týdnu jsme u klíšťové encefalitidy po mnoha týdnech sezony aktivity klíšťat nezaznamenali žádný nově nahlášený případ. Aktuálně registrujeme 88 případů, to je o 36 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 52. Klíšťové encefalitidy je více než vloni za celou sezonu, kdy bylo v kraji potvrzeno 81 případů. V případě lymské boreliózy přibylo v týdnu devět nových potvrzených případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 472 nahlášených a potvrzených případů, což je o 109 více než vloni v tomto období. Vloni jsme přitom v případě lymské boreliózy zaznamenali vůbec nejvyšší výskyt za poslední roky," uvedla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, které rovněž přenášejí klíšťata. Je asi pětkrát častější než klíšťová encefalitida. Borelióza může způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti lymské borelióze zatím ve středoevropských podmínkách neexistuje očkování. Loni jihočeští hygienici zaznamenali 518 případů boreliózy.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují velké bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, klíšťata, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů klíšťových onemocnění v Jihočeském kraji byl v týdnu minimální  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.