Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jihočeští hygienici hlásí nárůst případů lymeské boreliózy a encefalitidy

Hygienici v Jihočeském kraji letos zaznamenali významný nárůst případů klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. K 40. týdnu eviduje Krajská hygienická stanice 482 případů lymeské boreliózy, což je o 112 více než v loňském roce. Počet případů klíšťové encefalitidy dosáhl 90, což je o 37 více než ve stejném období loňského roku.

„V týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali dva nově nahlášené případy. Aktuálně registrujeme 90 případů, to je o 37 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 53. Klíšťové encefalitidy je více než vloni za celou sezonu, kdy bylo v kraji potvrzeno 81 případů," informovala Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje. V roce 2020 byl počet případů ještě vyšší, tehdy jich bylo 137.

Výrazné rozdíly ve výskytu těchto nemocí jsou mezi jednotlivými okresy. Nejvíce případů klíšťové encefalitidy letos hygienici zaznamenali na Českobudějovicku, kde registrují 26 případů. Druhé Strakonicko jich má 19 a Českokrumlovsko 18. Následuje Prachaticko s 12, Táborsko s devíti, Písecko se čtyřmi a Jindřichohradecko se dvěma případy.

„Ve srovnání s minulou sezonou registrujeme vysoký nárůst především na Strakonicku, kde jsme vloni v tomto období registrovali čtyři potvrzená onemocnění a letos devatenáct. Dvojnásobek oproti loňsku je na Českobudějovicku, kde bylo vloni k 40. týdnu 12 a letos 26 potvrzených případů, oproti tomu nižší výskyt než vloni je letos na Jindřichohradecku," doplnila Kotrbová.

V případě lymeské boreliózy je situace obdobná, přičemž nejvyšší počty nakažených jsou na Českobudějovicku (116), Jindřichohradecku (95) a Táborsku (70). Nicméně i zde některé okresy vykazují prudký nárůst. Na Prachaticku hygienici letos zaznamenali 65 případů, což je výrazný nárůst oproti loňským 26. Podobně na Písecku, kde je letos 47 případů, zatímco loni ve stejném období evidovali jen 18.

V loňském roce bylo za celou sezonu v Jihočeském kraji potvrzeno 518 případů lymeské boreliózy a 81 případů klíšťové encefalitidy. Proti klíšťové encefalitidě však existuje účinné očkování, které je pro osoby nad 50 let plně hrazeno zdravotní pojišťovnou. Odborníci stále více apelují na veřejnost, aby očkování neodkládala, zejména s ohledem na zvyšující se počty případů v některých oblastech.

Další zdravotní problémy, které hygienici v kraji sledují, jsou sezónní infekce, přičemž počty případů kampylobakteriózy a salmonelózy rovněž narůstají. K 40. týdnu tohoto roku bylo hlášeno 478 případů salmonelózy, což je více než loňských 441, a kampylobakterióza postihla již 829 osob, což je nárůst oproti 779 případům z loňského roku.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, lymeská borelióza, encefalitida, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici hlásí nárůst případů lymeské boreliózy a encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.