Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Chřipka nabírá na síle, hygienici očekávají, že sezona respiračních infekcí nastoupí do několika týdnů

Akutní respirační infekce začínají na jihu Čech nabírat na síle. Jen za poslední týden narostl jejich počet o 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce případů je nyní na Českokrumlovsku. Nástup chřipkové sezony hygienici očekávají do několika týdnů. Vrcholit bude před vánočními svátky.

„Ve srovnání s předchozím týdnem, kdy bylo 770 případů na sto tisíc obyvatel, nyní nemocnost stoupla v kraji v relativních číslech o více než sto případů na sto tisíc obyvatel. To představuje nárůst o 13,1 procenta. Nyní je v kraji 871 případů na sto tisíc obyvatel,“ sdělila ředitelka krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Doplnila také, že nástup sezony akutních respiračních infekcí a chřipek lze očekávat v řádu týdnů. „V listopadu se obvykle nemocnost v kraji dostává nad hranici tisíc případů na sto tisíc obyvatel a před vánočními prázdninami dosahuje sezona prvního vrcholu s epidemickými výskyty kolem 1 500 a více případů na sto tisíc obyvatel regionu,“ uvedla.

Nejvážnější situace je nyní na jihu Čech, na Českokrumlovsku, kde hygienici evidují 1 288 případů na 100 tisíc obyvatel. Na druhém místě je Českobudějovicko s 1 027 případy. Naopak nejlépe je na tom Jindřichohradecko, kde je počet případů na 100 tisíc obyvatel 615.

Co se týče věkových skupin, tradičně nejvyšší relativní nemocnost je v kategorii 0–5 let, kde bylo v týdnu 2 430 případů na sto tisíc, mezi školními dětmi 6–14 let to bylo 1 619 na sto tisíc a mezi mladými lidmi v kategorii 15–24 let to bylo 1 106 na sto tisíc. V kategorii 25–64 let to bylo 461 případů na sto tisíc a v kategorii seniorů nad 65 let to bylo 357 případů na sto tisíc.

Hygienici také připomínají, že období října a listopadu je optimální pro očkování proti sezónní chřipce. „Složení vakcíny se mění vždy před epidemickou sezonou a odpovídá prognóze vakcinologů, jaké chřipkové viry budou v nadcházející sezoně převládat. Očkování je důležité pro osoby, u kterých je třeba snížit riziko infekce a přidružených komplikací. Jsou to lidé s chronickým onemocněním a osoby nad padesát let věku. Vakcinace je doporučována pro děti od 6 měsíců, adolescenty a dospělé s chronickým farmakologicky řešeným stavem. Patří sem chronická onemocnění dýchacího systému, srdce a cév, ledvin a jater, cukrovka a další metabolická onemocnění, dále pacienti se závažnými imunodeficity, osoby po invazivní meningokokové nebo pneumokokové infekci, s poruchou funkce průdušek a plic a další pacienti,“ vysvětlila Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, jihočeský kraj, respirační onemocnění, sezona, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka nabírá na síle, hygienici očekávají, že sezona respiračních infekcí nastoupí do několika týdnů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.