Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Banka mateřského mléka ročně zpracuje až 750 litrů

Pro zajištění maximální kvality péče o předčasně narozené děti či nemocné novorozence slouží v rámci Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice Banka mateřského mléka. V celé České republice je podobných pracovišť pouze šest.

Tato ´mléčná banka´ slouží především nedonošeným novorozencům, ale i nově narozeným dětem, jejichž matky nemají z různých důvodů dostatek vlastního mléka.

O významu mateřského mléka pro budoucí vývoj dítěte už dnes nikdo nepochybuje. Čerstvé mateřské mléko má díky svému složení zásadní vliv na růst a vývoj dítěte, včetně stránky neurologické a duševní, a v neposlední řadě příznivě ovlivňuje vývoj imunity.

„Ačkoli se snažíme v maximální možné míře využít pro výživu předčasně narozených dětí vlastní čerstvé mléko od vlastní maminky, ne vždy je to možné. Pak přichází na řadu mléko z banky. Jeho určitou nevýhodou je, že při zpracování ztrácí část svých výživových a imunologických vlastností. Jeho výhodou pak je, že centra našeho typu mají k dispozici mléko pro děti nemocné, popřípadě pro děti, jejichž matkám se v důsledku například císařského řezu opožďuje tvorba vlastního mléka,“ uvedl primář Neonatologického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Milan Hanzl, Ph.D.

Českobudějovická Banka mateřského mléka zpracuje ročně 700 až 750 litrů této důležité biologické suroviny. Zajišťuje mimo jiné sběr mléka od dárkyň, což zahrnuje jejich vyšetření, vyšetření mléka, jeho zpracování, uložení a následnou distribuci.

„Protože poptávka po většinu roku převyšuje nabídku, je mléko prakticky všechno využito pro potřeby našeho neonatologického oddělení. Výjimečně ho však můžeme poskytnout i pro jiné novorozence mimo naše pracoviště,“ poznamenal primář Hanzl.

Specializované neonatologické (novorozenecké pracoviště), jediné svého druhu  v kraji, hospitalizuje ročně bezmála 3,5 tisíce nejmenších pacientů. Z toho je necelá jedna čtvrtina novorozenců nedonošených, včetně dětí těžce a extrémně nedonošených, přibližně 130 až 150 ročně.

Právě tito novorozenci nejvíce profitují z možnosti výživy mateřským mlékem z banky v případě, že nemají možnost výživy mateřským mlékem čerstvým od vlastní matky, což je, jak už bylo zmíněno, varianta ideální.

„Díky bance nemusí být u nás ani donošení a zdraví novorozenci při přechodném nedostatku vlastního mateřského mléka zbytečně dokrmováni  přípravky umělé mléčné výživy už v prvních dnech po narození,“ zdůraznil primář Milan Hanzl.

Dárkyně jsou vítány

Potřeba darovaného mateřského mléka pro novorozence trvale roste, a proto lékaři vítají s otevřenou náručí každou novou dárkyni. Dárkyní mateřského mléka může být každá matka, která má více mateřského mléka, než potřebuje pro své dítě.

Toto mléko bude použito pro děti, které se narodily předčasně nebo nemocné, a jejich maminky nemají dost vlastního mateřského mléka. Mateřské mléko dárkyně odevzdává cirka do šesti měsíců věku svého dítěte.

Více podrobností k dárcovství mateřského mléka lze nalézt na webu.

Tisková zpráva

Štítky Banka mateřského mléka, Nemocnice České Budějovice, mateřské mléko, mléko, výživa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Banka mateřského mléka ročně zpracuje až 750 litrů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.