Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Během léta zasahuje horská služba až u 600 událostí

Šumavská horská služba vyjíždí za letní sezonu až k šesti stovkám zásahů. Nejvíce případů ze všech českých pohoří je dáno tím, že na Šumavě se v létě pohybuje mnohem větší počet lidí.

„Ten počet zásahů je samozřejmě daný návštěvností a profilem hor. Šumava je spíš náhorní plošinou, která je ideální pro cykloturistiku,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Záchranáři tak nejčastěji vyjíždějí k událostem spojeným s cyklistikou. „Jde především o úrazy hlavy. I když cyklisti mají helmy, často volí nevhodný typ,“ dodal.

Šumavská horská záchranná služba zasahuje v zimě i v létě na ploše více než 1000 kilometrů čtverečních. Neřeší jen případy související s turistikou, cyklistikou nebo v zimě s lyžováním. Snaží se pokrýt i výjezdy k místním obyvatelům odlehlé části Šumavy.

„Letos už na Šumavě zasahoval vrtulník záchranné služby jedenáctkrát, přitom za celou loňskou letní sezonu to bylo devětkrát,“ uvedl náčelník.

Na rozsáhlé území dohlíží 12 profesionálních záchranářů a 24 dobrovolníků. Šumavská záchranná služba získala pro svou stanici na lipenském Kramolíně nový defibrilátor, oxymetry, fonendoskopy a tonometry. Ty jim věnovala obec Lipno nad Vltavou, společnosti LipnoServis a Stezka korunami stromů.

„Návštěvnost Lipna a okolí je skutečně vysoká. A to jak v zimě, tak v letních měsících. Úměrně tomu narůstá i počet případů, kdy turisté i domácí potřebují pomoc prostřednictvím kvalitní zdravotnické techniky,“ uvedl Michal Janďura. Například jen na Stezku korunami stromů se v některých letních dnech vydá až pět tisíc lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Horská služba Šumava, zásahy, léto, horská služba, Šumava, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během léta zasahuje horská služba až u 600 událostí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.