Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká onkologie chce koupit přístroj na ozařování

Onkologické centrum českobudějovické nemocnice chce získat nový celotělový urychlovač na ozařování pacientů se zhoubnými nádory. Jeho cena se pohybuje od 90 do 130 milionů korun. Nemocnice chce na nákup tohoto zařízení získat grant z Integrovaného operačního programu (IOP).

Onkologické centrum usiluje o podporu z programu ve výši 107 milionů korun. Nemocnice by se na nákupu podílela 16 miliony korun. Záměr schválila na svém posledním zasedání krajská rada, která je jediným akcionářem nemocnice.

Podle hejtmana Jiřího Zimoly nový celotělový urychlovač pomůže při léčbě pacientů se zhoubnými nádory. „Ten současný už onkologické centrum používá devět let, a tudíž je zastaralý. Nový urychlovač by měl pracovat po celý rok osm až dvanáct hodin denně,“ uvedl Zimola.

Ambulanci onkologického oddělení v Nemocnici České Budějovice ročně navštíví zhruba 36 tisíc pacientů. Počet hospitalizovaných se pohybuje kolem 1800.

Oddělení je zařazeno do sítě komplexních onkologických center (KOC), která jsou garantována Českou onkologickou společností a jsou oprávněna provádět veškerou onkologickou léčbu a léčbu ionizujícím zářením včetně nákladné cytostatické a cílené biologické terapie.

Onkologické oddělení má 62 lůžek na dvou stanicích a čtyři lůžka na jednotce intenzivní péče.

Zdroj: ČTK

Štítky Nemocnice České Budějovice, onkologické centrum, onkologie, nákup nového přístroje, celotělový urychlovač na ozařování, nemocnice, pacient, urychlovač částic, Jiří Zimola, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

On je teď Zimola odborník na onkologii? Já myslel že je to nepříliš úspěšný dějepisář na základce a pak politik a člen představenstev. To zda je stávající přístroj "zastaralý" asi soudruh Zimola posoudí stejně málo jako třeba já, takže prostě jen kecá a předvádí se, aby neupadl v zapomění.

Úterý, 30. července 2013, 15:34Odpovědět

Budějcká onkologie chce koupit přístroj na ozařování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.