Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějcká ortopedie je mezinárodně uznávaným centrem

Ortopedické oddělení Nemocnice České Budějovice je mezinárodně uznávaným centrem pro vzdělávání specialistů na artroskopie. Ve spolupráci se společností Mitek je v současnosti oficiálním garantem projektu Central European Educational Center for Arthroscopy (CEEC) – Středoevropského vzdělávacího centra pro artroskopii.

V rámci tohoto programu se do Českých Budějovic jezdí pravidelně vzdělávat lékaři z celé střední a východní Evropy. Jeden z posledních dvoudenních kurzů věnovaný artroskopii kyčle se uskutečnil na půdě ortopedického oddělení českobudějovické nemocnice v závěru minulého týdne a zúčastnily se ho bezmála tři desítky specialistů z České republiky a Slovenska.

„Nespornou výhodou, která určuje směr vývoje artroskopie, je, že se tyto zákroky realizují z minimálních přístupů do těla, skutečně jen z centimetrových incizí (řezů), které jsou dvě, nebo tři, podle potřeby, ale v každém případě jsou minimální, že jde o šetrnější zásah do tkáně v porovnání s otevřenou operativou. Se šetrností zákroku pak souvisí menší bolestivost, kratší doba hojení, hospitalizace, rehabilitace i pracovní neschopnosti, menší procento komplikací a rychlejší návrat do běžného života,“ uvedl vedoucíartroskopické skupiny, zástupce primáře Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice a hlavní garant projektu CEEC MUDr. Pavel Sadovský.

Celosvětově prošel obor artroskopie masivním rozvojem během předcházejících deseti let. Českobudějovické artroskopické pracoviště patří ke špičce oboru v Evropě především v oblasti artroskopického ošetření kolenního a ramenního kloubu. Již delší čas využívají lékaři metodu artroskopie také pro diagnostiku a léčbu v oblasti dalších kloubů, a to lokte, zápěstí, kyčle, hlezna i při mimokloubním postižení nohy.

Ortopedické oddělení Nemocnice České Budějovice je v současné době jedním z nejvýznamnějších artroskopických pracovišť v republice. A to jak počtem prováděných výkonů, tak spektrem operací. Artroskopicky se zde zasahuje prakticky na všech kloubech. Roste i počet složitých zákroků, tedy náročných rekonstrukčních operací.

Sem patří rekonstrukce zkřížených vazů v koleni, reinzerce menisků, chondroplastiky, artrodezy hlezenných kloubů a podobně. Za posledních deset let se zde počet zákroků prováděných artroskopicky zvýšil zhruba patnáctinásobně a ročně jich lékaři českobudějovického ortopedického oddělení realizují přibližně 700 až 800.

Některé z rekonstrukčních výkonů nepatří na jiných pracovištích do skupiny rutinně prováděných operačních výkonů. Z toho důvodu je naše ortopedické oddělení často vyhledáváno lékaři z jiných pracovišť, kteří mají zájem o kratší či delší stáže na operačním sále a podobně. Naše zkušenosti nám navíc umožňují účastnit se aktivně různých ortopedických kongresů a referovat o našich postupech, zkušenostech a názorech na aktuální situaci v artroskopické operativě. Na výukové části CEEC se vedle lékařů našeho oddělení podílejí jako lektoři i další špičkoví artroskopisté z významných pracovišť v tuzemsku i dalších evropských zemí,“ doplnil MUDr. Sadovský.

Artroskopický zákrok provádí lékař tak, že nakůži nad vyšetřovaným kloubem udělá malý vpich a do kloubu zasune artroskop (tenkou optickou sondu). Na artroskopu je umístěna  kamera a obraz je přenášen přes optický kabel na monitor. Dalším vpichem zavede operatér do kloubu tenkou sondu a příslušný miniaturní operační nástroj podle diagnostikovaného typu postižení kloubu.

„Tento typ operací má svá specifika, pro lékaře je nutno vycvičit se ve dvourozměrné orientaci a práci na monitoru, kde jsou navíc zkreslené vzdálenosti a přesná orientace je dosti obtížná. Je potřeba také ovládat speciální vybavení, jež se zavádí malými porty do nitra kloubu,“ poznamenal MUDr. Pavel Sadovský.

Artroskopie čeká podle odborníků velká budoucnost, kterou umožňuje rychlý technický pokrok. Nové moderní technologie umožňují lékařům ošetřovat klouby tímto šetrným způsobem mnohem častěji než dříve. „Například veškeré výkony na ramenních kloubech, samozřejmě s výjimkou endoprotetiky (kloubních náhrad), už provádíme na našem pracovišti výhradně artroskopicky, včetně složitých rekonstrukčních výkonů, jako jsou přesuny nebo sutury (sešití) a reinzerce prasklých šlachových úponů a podobně. Technika ale sama o sobě nestačí. Vždy musí být rukou vzdělaného, kvalifikovaného a zkušeného operatéra. Právě potřeba jejich výchovy stála u zrodu myšlenky založení Středoevropského vzdělávacího centra pro artroskopii,“ konstatoval Doc. MUDr. Jiří Stehlík, CSc., primář Ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Součástí činnosti CEEC je pořádání pravidelných kurzů artroskopické operativy na různých úrovních (začátečníci, středně pokročilí, zkušení artroskopisté) na Ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice, při nichž se jejich účastníci seznamují s průběhem zákroku přímo na operačním sále, či prostřednictvím videotechniky, která umožní sledovat operaci z jednacího sálu s možností přímé komunikace s operatérem.

Tisková informace Nemocnice České Budějovice, a. s.

Štítky kloub, Nemocnice České Budějovice, lékař, Česko, Slovensko, České Budějovice, Střední a východní Evropa, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká ortopedie je mezinárodně uznávaným centrem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.