Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká nemocnice má Onkogynekologické centrum

Nemocnice České Budějovice, a. s., se od počátku letošního roku může pyšnit statusem Onkogynekologické centrum. Zařadila se tak mezi dalších čtrnáct zařízení, kterým byl tento status v rámci ČR přidělen.

Akreditaci Onkogynekologického centra přidělilo Gynekologicko – porodnickému oddělení Nemocnice České Budějovice ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornou společností na základě stanovených kritérií.

Pacientky trpící rakovinou ženských pohlavních orgánů tak dostávají jasný vzkaz: v Českých Budějovicích vás odoperují profesionálně a zajistí péči na vysoce specializované úrovni.

Pacientek s karcinomem (rakovinou) ženských pohlavních orgánů je rok od roku více. Zatímco v roce 2012 lékaři v českobudějovické nemocnici odoperovali 117 žen, vloni se už jejich počet vyšplhal na 141. Z tohoto počtu bylo 14 zhoubných nádorů vnějších ženských pohlavních orgánů, 1 pochvy, 15 děložního hrdla, 66 těla děložního a 45 vaječníků.

„Pokud je žena se zhoubným nádorem operována v Onkogynekologickém centru, její šance na adekvátní operaci, nekomplikovaný průběh nemoci, uzdravení, ale i rychlý návrat do běžného života se významně zvyšuje,“ uvedl Petr Sák, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice. Připomněl, že dle vyhlášky se v onkogynekologických centrech mají provádět všechny operace ženských pohlavních orgánů se zhoubným nádorem, kromě prvních stupňů rakoviny těla děložního. Tím, že jsou ženy prvotně operovány v onkogynekologických centrech, se pro ně snižují rizika druhé dokončující operace, která může následovat po předcházející operaci provedené mimo centra.

„V centrech mají lékaři s operativou větší zkušenosti, protože ji provádějí častěji a tedy, lidově řečeno, nevyjdou ze cviku. V menších nemocnicích je toto problém. Proto je v zájmu pacientek i lékařů operování v těchto centrech,“ podotkl Petr Sák.

Kvůli získání akreditace na onkogynekologické centrum musela českobudějovická nemocnice splnit řadu kritérií. Musí každoročně zachytit alespoň 100 zhoubných nádorů ženských pohlavních orgánů, provést minimálně 60 radikálních operací (to jsou operace včetně odstranění lymfatických uzlin v okolí nádorů), disponovat dostatečným technickým vybavením, a také navazovat na onkologické centrum a minimálně dva lékaři musejí mít onkogynekologickou atestaci.

„Pro Jihočešky, které zhoubným nádorem tohoto typu trpí, je to dobrá zpráva, stojící na začátku jejich snad úspěšné léčby,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Tisková zpráva

Štítky rakovina, České Budějovice, pohlavní orgán, Nemocnice České Budějovice, lékař, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice má Onkogynekologické centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.