Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čím hezčí počasí, tím víc přibývá zraněných dětí

Otepluje se a na dětském oddělení přibývá pacientů. Jen předminulou neděli hospitalizovali lékaři Centra dětské traumatologie budějcké nemocnice 17 dětí se středně těžkými úrazy. O dva týdny dříve, ve stejný den, kdy bylo ale ještě chladné počasí, se do jejich péče dostalo jen jedno dítě.

A případů ubývat zřejmě nebude. O prázdninách tradičně řeší lékaři dvojnásobně až trojnásobně více úrazů dětí, než v období školních měsíců. Mezi nejčastější příčiny patří pády z jízdních kol, in-line bruslí a trampolín.

„Trampolíny jsou zcela novým fenoménem. Počet úrazů na nich trvale roste. Důsledkem pádů z nich jsou zlomeniny předloktí, pažních kostí, stehenních kostí, otřesy mozku, tržné rány. Úrazy z trampolín, které se staly nákupním hitem, předčily už loni co do počtu i úrazy z kol a jiných běžných letních aktivit. Před trampolínami, které jsou levně a lehce dostupné v kdejakém nákupním centru, bych chtěl rodiče varovat,“ uvedl primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Vladislav Smrčka.

Nárůst dětských úrazů zaznamenávají lékaři běžně už od května, vrcholem jsou pak prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen, pomalý pokles nastává v září.

„Záleží na počasí. Jakmile se oteplí a objeví se slunce, všichni vyrazí do přírody a počet úrazů stoupá. Za pozitivní ale považuji skutečnost, že díky osvětovým akcím pediatrů i veřejných institucí, jako byl například projekt Jihočeského kraje Na kolo s přilbou, klesá počet těžkých úrazů hlavy,“ poznamenal primář Smrčka.

Děti tvoří přibližně deset procent ošetřených pacientů českobudějovického Traumacentra. Lékaři zde ročně ošetří zhruba 50 tisíc dospělých a pět tisíc dětí. „V letních měsících a o prázdninách se zvyšuje počet dětí, které denně projdou naší úrazovou ambulancí na dvou až třínásobek,“ řekl vedoucí lékař Centra dětské traumatologie Nemocnice České Budějovice MUDr. Petr Toufar.

Dětské oddělení, které je součástí Traumacentra českobudějovické nemocnice zaznamenává v průběhu letních prázdnin prudký nárůst úrazů dětí dlouhodobě. Zatímco běžně tvoří počet zraněných mezi všemi hospitalizovanými dětmi na oddělení v průměru 20 až 30 procent, v letních měsících a zejména o prázdninách až zhruba polovinu.

„Denně řešíme problémy dětí s těžkými úrazy, které vznikají jak při organizované, tak i neorganizované činnosti. A týká se to dětí všech věkových kategorií. Musím ovšem podotknout, že mluvíme jen o velmi závažných poraněních, která nelze léčit ambulantně. Další desítky lehčích dětských zranění ošetří každý den také lékaři ambulancí úrazové chirurgie,“ konstatoval prim. MUDr. Smrčka.

Jako varující označují odborníci také obecný růst počtu poranění dětí, jejichž příčinou je vesměs nepozornost rodičů. Sem patří náhodné otravy, poleptání jícnu po požití různých chemikálií a popáleniny.

„Opatrnost dospělých pomíjí. Buď nechávají děti bez dozoru, nebo naopak řadu nebezpečných věci, které do dětských rukou nepatří, nechávají v jejich dosahu. Dětské popáleninové úrazy jsou velmi nebezpečné a dítě poznamenávají na celý život. Jsou bolestivé, dlouho se hojí a jizvy následně potřebují opakované plastické operace,“ dodal Smrčka.

Zabrat dávají lékařům děti v pubertálním věku. „Stále častěji řešíme jejich problémy spojené s předávkováním drogami nebo alkoholem, či po úrazech spojených s těmito stavy,“ doplnil primář. Přibývají také případy sebepoškozování či páchání demonstrativních sebevražd. Ty souvisí zejména s vlivem různých extrémních hnutí, internetu a neschopností rodičů včas odhalit problémy svých potomků.

Tisková zpráva

Štítky Nemocnice České Budějovice, úrazy dětí, lékař, trampolína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čím hezčí počasí, tím víc přibývá zraněných dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.