Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Jihočeské nemocnice patří mezi republikovou špičku

Jihočeské nemocnice bodovaly v celostátní soutěži s názvem Nemocnice ČR 2014. V kategorii finančního zdraví se nejlépe umístila Nemocnice České Budějovice, a to hned na prvním místě.

Ve stejné kategorii skončila na druhé příčce Nemocnice Český Krumlov a do první desítky se dostala ještě prachatická nemocnice, která skončila šestá.

V kategorii Absolutní vítěz bodovala i Nemocnice Písek, když skončila druhá. V této kategorii se hodnotila všechna čtyři kritéria najednou: finanční zdraví, spokojenost hospitalizovaných pacientů, spokojenost ambulantních pacientů a spokojenost zaměstnanců.

„Velice mě těší, že jihočeské zdravotnictví může být vzorem pro celou republiku. Přestože jihočeské nemocnice, stejně jako další zdravotnická zařízení v České republice, ministerstvo zdravotnictví vloni připravilo kvůli škrtům v úhradové vyhlášce o stovky milionů korun, za cenu značných provozních úspor vytvářejí zisk, který dále reinvestují zpět do svého rozvoje. Za tento výsledek vděčíme i zaměstnancům, proto je za tuto snahu chceme v závěru roku finančně odměnit,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Všechna zařízení totiž zřizuje Jihočeský kraj jako akciové společnosti.

Přeskočily i většinu fakultních nemocnic

V pořadí už devátý ročník celostátní soutěže Nemocnice ČR 2014 byl zahájen letos v březnu. Projekt je postaven na celostátním sledování spokojenosti a bezpečnosti pacientů i zaměstnanců nemocnic. Vloni se jej zúčastnilo 80 tisíc pacientů (ambulantních a hospitalizovaných) a téměř sedm tisíc zaměstnanců.

Od roku 2006, kdy projekt nezisková organizace HealthCare Institute pořádá, se do něj dobrovolně zapojilo více než 300 tisíc respondentů. Jeho součástí je pravidelné sestavování žebříčku českých nemocnic. Průzkum je prováděn každoročně ve všech 157 nemocnicích s akutními lůžky.

„Velmi nás těší, že jsme zvítězili v soutěži, ve které jsou hodnoceny všechny tuzemské nemocnice a kterou vyhodnocují renomované agentury. Ve finančním zdraví jsme přitom přeskočili i většinu fakultních nemocnic, posuzovaných v rámci této soutěže v samostatné skupině. Fakultní nemocnice totiž mají výrazně lepší úhradové podmínky než všechny ostatní nemocnice. O to je úspěch větší a je oceněním naší práce a práce všech zaměstnanců,“ řekl předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha.

Finance investují do svého rozvoje

V posledních šesti letech jihočeské nemocnice investovaly do svého rozvoje celkem více než 3,4 miliardy korun. Ročně je tam hospitalizováno více než 130 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 62 tisíc operačních zákroků a 2,03 milionu ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Vloni se zde narodilo 6270 dětí. Nemocnice mají celkem 6074 zaměstnanců a jsou tedy největším zaměstnavatelem v Jihočeském kraji. Zdravotnické služby poskytují pro 640 tisíc obyvatel z našeho kraje a další tisíce občanů v sousedních regionech.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Nemocnice ČR 2014, finanční zdraví, hospodaření, Česko, zdraví, pacient, Nemocnice České Budějovice, Nemocnice Písek, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice patří mezi republikovou špičku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.