Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kardiocentrum rozvíjí takzvané šetrné operace srdce

Lékaři českobudějovického Kardiocentra, které patří mezi nejvýznamnější pracoviště svého druhu v České republice, intenzivně rozvíjejí takzvané miniinvazivní, neboli maximálně šetrné operace srdce.

Tam, kde kdysi bylo nutné otevírat celý hrudník, si nyní lékaři vystačí v některých případech pouze s drobnými řezy, jimiž dokážou do těla umístit například i náhradu aortální chlopně.

Lékaři Kardiocentra Nemocnice České Budějovice jsou tak nyní schopni v některých případech zachránit pacienty, kteří by ještě před několika lety neměli prakticky žádnou šanci na přežití. Do současné doby bylo provedeno šestnáct podobných operací s osmdesátiprocentní úspěšnosti, což znovu zařadilo českobudějovické Kardiocentrum mezi tuzemskou i evropskou elitu.

„Transfemorální náhrada aortální chlopně je metoda, která je mnohem šetrnější než klasická srdeční operace. Nová chlopeň je pacientovi do srdce zavedena z malého řezu v třísle přes stehenní tepnu. Původní nemocná chlopeň je ponechána na místě a její cípy jsou fixovány novou chlopní ke stěně kořene aorty.

Není potřeba klasického rozříznutí hrudního koše, zastavení srdeční činnosti a napojení pacienta na takzvaný mimotělní oběh. I narkóza je kratší a lehčí. U pacientů, kteří mají komplikovaný přístup z třísla lze novou chlopeň zavést alternativním způsobem z malého okénka mezi žebry nad srdečním hrotem. Tuto alternativu nazýváme transapikální náhradou aortální chlopně,“ uvedl MUDr. Ladislav Pešl, ředitel Kardiocentra Nemocnice České Budějovice.

Jako náhrada je v těchto případech použita biologická xeno-protéza vyrobená z hovězího biologického materiálu. Na zákrocích se společně podílejí jak kardiologové, tak kardiochirurgové.

Tento typ operací byl v České republice zaveden v roce 2010. Celosvětově bylo tímto způsobem ošetřeno od roku 2005 asi 3000 pacientů. Tuzemští lékaři čerpali své zkušenosti s tímto převratným typem zákroku na srdci mimo jiné dva roky v lipském kardiocentru.

Výskyt zúžení aortální chlopně v populaci stoupá v souvislosti s prodlužující se průměrnou délkou života. Nad 80 let věku se tato chlopenní vada vyskytuje v různém stupni závažnosti přibližně u jedné čtvrtiny obyvatelstva. Jakmile zúžení chlopně dosáhne těžkého stupně a začne svému nositeli působit potíže, odpovídá průměrná doba přežívání přibližně dvěma rokům.

Přibližně třetina pacientů s těžkým zúžením aortální chlopně však již nemůže být pro pokročilý věk a zpravidla i četná přidružená onemocnění operována klasickým chirurgickým způsobem, takže až do současnosti nebylo možné těmto pacientům pomoci.

„Tato metoda je zatím určena především pacientům starším 75 let, výjimečně i pacientům mladším, kteří však nesnesou z různých důvodů klasickou srdeční operaci. Důvodem je především to, že zatímco u nové metody jsou k dispozici pouze její střednědobé výsledky (3 až 5 let), u klasické srdeční operace máme k dispozici vynikající dlouhodobé výsledky.

Do budoucna je však předpokládán prudký rozvoj této nové metody a je reálný předpoklad, že by do roku 2020 bylo touto metodou léčeno až 50 procent nemocných s těžkým zúžením aortální chlopně,“ konstatoval primář Kardiochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, Doc. MUDr. Aleš Mokráček, CSc., jehož tým se spolu s odborníky z IKEM Praha podílí na výzkumu a vývoji nových srdečních náhrad.

Kardiocentrum poskytuje péči pro 725 tisíc lidí

V současné době poskytuje českobudějovické kardiocentrum s výjimkou transplantací plný rozsah dostupné péče o pacienty s postižením srdce a je tuzemskou jedničkou v transplantacích srdečních chlopní lidského původu.

Spádovou oblastí pro intervenční kardiologii je celý Jihočeský kraj, spádovou oblast pro kardiochirurgii a nově poskytované výkony v oblasti arytmologie a kardiostimulace pak představují nejen celé jižní Čechy, ale také téměř polovina kraje Vysočina a část Plzeňského kraje, tedy území, kde celkem žije přibližně 725 tisíc lidí.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Nemocnice České Budějovice, Kardiocentrum, šetrné operace, srdce, pacient, Česko, aortální stenóza, Jihočeský kraj, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiocentrum rozvíjí takzvané šetrné operace srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.