Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kvalita vody ke koupání je v kraji jen průměrná

Výsledky rozborů kvality vody z osmi sledovaných koupacích oblastí Jihočeského kraje po prvním prázdninovém týdnu příliš nepotěší. Nejhorší je voda u Vojníkova na Orlíku a v Horní Plané na Lipně.

Na pětistupňové škále kvality vody nezískala jedničku žádná sledovaná lokalita, dvojku mají rekreační rybníky Hejtman a Staňkovský rybník na Jindřichohradecku, voda u autokempu Radava na Orlíku a na Lipně u pláže v Lipně nad Vltavou. Voda zde je vhodná ke koupání.

„Voda na Lipně v Černé v Pošumaví a u veřejného tábořiště Podolsko na Orlíku dostala trojku. Voda je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, hygienici tady zjistili výskyt vodního květu a překročení limitní hodnoty ukazatele chlorofyl–a. Po koupání zde doporučujeme osprchovat se čistou vodou,“ řekl František Kotrba z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Čtyřku dostala voda u veřejného tábořiště Vojníkov na Orlíku a v Horní Plané na Lipně. „V obou lokalitách voda neodpovídá hygienickým požadavkům, hygienici tam zjistili zvýšený výskyt indikátor fekálního znečištění (enterokoky, Esterichia coli). Voda představuje pro uživatele zdravotní riziko a koupání nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem,“ dodal Kotrba.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky koupání, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, Horní Planá, Vojníkov, Jihočeský kraj, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody ke koupání je v kraji jen průměrná  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.