Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lékaři v jihočeských porodnicích vloni přivedli na svět téměř šest a půl tisíce dětí

V jihočeských nemocnicích se vloni narodilo celkem 6346 dětí. To je o 54 více než v roce 2013. V 93 případech šlo o dvojčata, 44 dětí vážilo po porodu méně než jeden kilogram. Nejvíce porodů v loňském roce zaznamenali v českobudějovické nemocnici, a to 2208, což je o 120 více než předloni.

„Po novorozeneckém boomu počátkem třetího tisíciletí došlo k poklesu porodnosti, který se postupně stabilizoval. Poslední čtyři roky se počet nově narozených dětí v kraji pohybuje na podobné úrovni s minimálními odchylkami,“ uvedl primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice Petr Sák.

Během loňského roku v regionu personál porodnic přivedl na svět také 23 mrtvých dětí. Po porodu jich zemřelo šest. „Dvě z nich byly o hmotnosti menší než 500 gramů a dvě děti zemřely pro vrozenou vadu neslučitelnou se životem. Průměr ve vyspělých zemích světa přitom činí v této neradostné statistice, kam se počítá i narození mrtvého dítěte s porodní váhou nad 500 gramů, pět až deset promile,“ dodal primář s tvrzením, že v jihočeských nemocnicích tato statistika dosahuje hodnoty 4,6 promile.

V budějcké nemocnici se nyní staví nové perinatologické centrum intenzivní péče v hodnotě přibližně 200 milionů korun. Lékaři v něm budou mimo jiné pečovat o pacientky s rizikovým těhotenstvím nebo těžkým poporodním stavem. Spádovou oblastí tohoto pracoviště jsou vedle celého jihočeského regionu také hraniční oblasti Plzeňského kraje a kraje Vysočina.

Zdroj: ČTK

Štítky porodnice, nemocnice, Jihočeský kraj, porodnost, děti, porody, porod, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v jihočeských porodnicích vloni přivedli na svět téměř šest a půl tisíce dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.