Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékaři varují před podceňováním jarních depresí

Pozor na jarní deprese, varují lékaři. Podcenění na první pohled banálních psychických problémů může mít bez pomoci odborníka fatální následky.

Na jaře by každý očekával, že se mu po dlouhé zimě začne zlepšovat nálada. Příroda ožívá, dny se prodlužují, svítí slunce, otepluje se. Opak však často bývá pravdou.

„Jaro a podzim jsou obdobími, která na nás kladou velkou duševní zátěž. Zejména na jaře máme vyčerpány vnitřní rezervy, které jsme si nastřádali z předešlého roku a po dlouhé zimě se někdy jen velmi těžko znovu nabíjíme novou duševní energií,“ uvedl primář Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Jan Tuček, Ph.D.

Právě na jaře je podle něho třeba víc než kdy jindy dodržovat pravidelný režim. Pravidelně spát, dobře se stravovat a umět si rozvrhnout své denní aktivity tak, aby zůstal čas jak na povinnosti, tak na odpočinek. To se bohužel mnoha lidem v tomto období nedaří.

Při nedostatku odpočinku, přetížení a často ve spojení s dalšími okolnostmi pak může dojít až k rozvoji depresí. A právě tady už lékaři varovně zdvíhají ukazováček. Laik totiž často nedokáže odhadnout hranici mezi běžnou rozladěností, špatnou náladou a nebezpečně rozvinutými depresivními stavy.

Pokud problémy neodeznívají a přetrvávají déle, než dva týdny, je dobré vyhledat pomoc odborného lékaře. Okamžitě a bez váhání by měl psychiatra navštívit každý, kdo pocítí sebevražedné sklony. Otálet by neměl ani člověk, který se v myšlenkách začne zabývat tím, že jeho život ztrácí smysl nebo, že se ocitl v situaci, z níž už dle jeho názoru není východisko a začne uvažovat o dobrovolném odchodu z tohoto světa,“ konstatoval primář Tuček.

Přibývající počet pacientů je na jaře tradičně patrný nejen na psychiatrickém oddělení nemocnice, kde lékaři řeší nejzávažnější případy, ale samozřejmě také v ordinacích ambulantních psychiatrů.

Tisková informace Nemocnice České Budějovice

Štítky deprese, lékař, jaro, Jan Tuček, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři varují před podceňováním jarních depresí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.