Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na nákazu virem HIV půjde otestovat zdarma

Již zítra, tedy na první prosincový den, proběhne v Budějcích další preventivní akce pro jihočeské občany. Ti se budou moci od 11 do 17 hodin přijít nechat zdarma testovat na nákazu nebezpečným virem HIV. Vše zaštiťuje nezisková organizace Rozkoš bez rizika.

Zájemci musí jediné, dorazit na adresu Česká 20, kde už se o ně v centru R-R pracovníci postarají. Pro ty, kteří nad tímto testem váhají, je to jedinečná možnost. Pokud by totiž této bezplatné nabídky nevyužili, vyjde je test až na 500 korun. To není v dnešní době levná záležitost. V pondělí navíc stačí přijít bez jakéhokoliv objednání.

Organizace Rozkoš bez rizika si dává za cíl rozšířit povědomí o zákeřnosti viru. Především pak mezi mladé lidi, kteří dost často nepřikládají velkou váhu tomu, že by se jím mohli vůbec nakazit. Ale statistika je jiná. „Výskyt HIV se momentálně zvyšuje v celé České republice, nejinak tomu je i na jihu Čech. Zde byl jak v říjnu, tak v listopadu, zaznamenán nový nakažený. A to je alarmující,“ říká vedoucí poradenského a zdravotního centra Rozkoše bez rizika v Českých Budějovicích Petra Martíšková.

Virus HIV se sice přenáší mezi lidmi primárně krví, ale také sexuálními aktivitami. Nákazu lze rovněž přenést z matky na dítě. Při obyčejném kontaktu nakaženého se zdravým člověkem však nic podobného nehrozí. Virus je totiž obsazen v tělních tekutinách nakažené osoby.

Štítky HIV, AIDS, virus, nákaza, testování, Rozkoš bez rizika, České Budějovice, Česko, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nákazu virem HIV půjde otestovat zdarma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.