Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejlepší ochranou před černým kašlem je očkování

Na dětském oddělení českobudějovické nemocnice v letošním roce až dosud neležel žádný pacient s onemocněním černého kašle. Zejména děti do tří měsíců jsou ale přitom touto chorobou, jejíž výskyt v Česku roste, nejvíce ohroženy.

Budějcká nemocnice zaznamenává nárůst černého kašle již od roku 2000. „Letos jsme u hospitalizovaných dětských pacientů toto onemocnění ale nediagnostikovali,“ potvrzuje primář dětského oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Vladislav Smrčka.

Jak zdůrazňuje, nejdůležitější prevencí je očkování. „Je velmi účinné, i když ne s doživotní ochranou. Proto se přistoupilo i k přeočkování u dětí v jedenácti letech, dále se doporučuje očkování u těhotných matek, aby nemohly nakazit své dosud neočkované novorozence, a u seniorů, zvláště pokud mají chronické onemocnění,“ vysvětluje primář Smrčka.

„Vzhledem k závažnosti onemocnění a možnosti i úmrtí na černý kašel nejsou diskuse o tom, zda očkovat či neočkovat děti povinným očkováním, vůbec na místě. Pacient s černým kašlem může například přímo v rodině ohrozit vlastního neočkovaného novorozence nebo chronicky nemocnou babičku,“ dodává.

Nejohroženější skupinou jsou nejmenší děti do tří měsíců věku, které proti černému kašli ještě nejsou chráněné očkováním. Miminka jsou očkována takzvanou hexavakcínou, která se podává ve čtyřech dávkách. Přeočkovává se mezi pátým a šestým rokem a mezi desátým a jedenáctým rokem života. Dospělým se doporučuje vždy po 10 až 15 letech v rámci přeočkování proti tetanu.

Černý kašel je bakteriální onemocnění šířící se vzduchem, projevuje se hlavně silným, dráždivým a namáhavým kašlem. Ten je mnohdy velmi těžký a neutišitelný a může trvat i přes léčbu mnoho týdnů. Obvykle je doprovázen zvýšenými teplotami a celkovou slabostí, schváceností. Jak název napovídá, nemoc se u těžkých pacientů při záchvatu kašle projevuje promodráním pokožky hlavně v obličeji. 

Tisková zpráva

Štítky černý kašel, očkování, České Budějovice, nemoc, Nemocnice České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší ochranou před černým kašlem je očkování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.