Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Někteří pacienti služby záchranářů zneužívají

Počet zásahů jihočeských záchranářů v prvním pololetí za poslední dva roky strmě narůstá. Letos v prvních šesti měsících vyjížděli k 35 833 případům. Vloni to bylo za stejné období 32 598 událostí a v roce 2011 se jednalo o 29 481 zásahů.

Největší procento případů tvořili pacienti s interními a oběhovými potížemi. Velká část výjezdů tak připadá na starší lidi, které trápí srdeční potíže nebo nevolnosti.

„To platí už po několik let,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. Letos jen v prvním pololetí vyjeli jihočeští záchranáři k 29 161 případům s takzvanou neúrazovou diagnózou.

Lidé také často těchto služeb svým způsobem zneužívají. Stalo se už tradicí, že řada pacientů si ve večerních nebo nočních hodinách volá záchrannou službu i ke stavům, které nebývají akutní.

Podle ředitele jihočeské záchranné služby Marka Slabého by přitom takoví lidé klidně mohli jít až druhý den ráno ke svému praktickému lékaři.

„Jenže když si zavolají nás, mají to mnohem pohodlnější,“ uvedl Slabý před časem s tím, že záchranná služba takovým lidem nemůže odmítnout pomoc.

V prvním pololetí zasahovali záchranáři u 1084 dopravních nehod. Při nich na jihu Čech od ledna do konce června zemřelo 22 lidí. „Výjezdy k nehodám bývají nejtragičtější případy, u nichž většinou zasahujeme,“ řekla Petra Kafková.

Jak připomněla, že jihočeská záchranná služba už druhým rokem využívá vrtulník s podvěsem. Ten zasahuje u událostí na špatně dostupných místech.

Naposledy ho záchranáři použili například při tragédie poblíž Kamenného Újezdu. Tam se z výšky zhruba 40 metrů spadl na kamenný břeh Vltavy muž. „Bohužel jsme mu už však nedokázali pomoci,“ řekla mluvčí záchranářů.

Statistika jihočeské záchranné služby v prvním pololetí

rok počet výjezdů
2009 29 089
2010 29 897
2011 29 481
2012 32 598
2013 35 833

Zdroj: ČTK
Foto: www.zzsjck.cz

Štítky Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, počet výjezdů v prvním pololetí roku 2013, pacient, zdravotnická záchranná služba, Marek Slabý, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někteří pacienti služby záchranářů zneužívají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.