Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice otevře nový dětský chirurgický sál

K dalšímu zvýšení kvality a komfortu péče o malé pacienty značně přispěje dokončení nového dětského operačního sálu v českobudějovické nemocnici.

Moderní sál doplněný o nové vybavení je umístěn v prvním patře chirurgického pavilonu přímo spojeného s objektem dětského oddělení. Slouží jak pro akutní zákroky po úrazech, tak pro plánované operace.

„Nový sál je součástí projektu a dlouhodobého plánu zvyšování kvality předoperační, operační a pooperační péče o malé pacienty. Jeho realizací bylo pověřeno oddělní ARO ve spolupráci s dětským oddělením a specialisty řady dalších, vesměs chirurgických, oborů,“ uvedl primář Anesteziologicko resuscitačního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Bohuslav Kuta, MBA.

Cílem projektu bylo zabezpečit pohodlí a komfort dětí, vhodnou premedikaci, odstranit transporty dětí po areálech nemocnice, zajistit dobře vybavený dětský operační sál, a to co v nejkratším možném dosahu dětského oddělení.

„Nový dětský sál bylo nejdříve nutné stavebně upravit a pak vybavit speciální chirurgickou technikou. Tedy například operačním stolem, ohříváním, cirkulací vzduchu a mnoha dalšími přístroji. Součástí sálu je samozřejmě kompletní anesteziologické vybavení a veškerá další operační výbava,“ poznamenal primář Kuta.

Významným krokem bylo zavedení anesteziologické ambulance fungující od pondělí do pátku. Zde rodiče předají lékařům informace o dítěti a od lékařů současně dostanou veškeré potřebné odpovědi na otázky týkající se zákroku. Dítě je zde také dovyšetřeno pro potřeby anestézie.

Systém jednoho lůžka

Zavedení nového systému, jehož je nový operační sál nedílnou součástí, lékaři pracovně označují jako ´systém jednoho lůžka´. Malý pacient po přijetí do nemocnice ´dostane svoji postel´, s ní odjede na operační sál, vrátí se s ní zpět na oddělení a z této ´postele´ po ukončení léčby odejde rovnou domů, aniž by musel absolvovat různé transporty sanitkami po jednotlivých odděleních nemocnice.

Dříve bylo nutné děti převážet z dětského oddělení umístěného v horním areálu například kvůli ORL, či očním operacím až do dolního areálu nemocnice. To už je minulostí.

„V tomto chirurgickém sále se nám podařilo shromáždit prakticky téměř veškerou operativu dětského věku, a to v přímé návaznosti na naše oddělení. Pacienta po přijetí uložíme na jedno lůžko a z tohoto lůžka jej propustíme domů. Součástí celého systému je navíc snaha o maximální možnost přítomnosti rodičů u dětí,“ zdůraznil primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Vladislav Smrčka.

Tisková zpráva

Štítky Nemocnice České Budějovice, nový dětský chirurgický sál, nemocnice, operační sál, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice otevře nový dětský chirurgický sál  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.