Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přesně před rokem v kraji řádila krutá chřipka

Pamatujete si na první polovinu minulého roku? Jít tehdy mezi lidi nebylo úplně nejbezpečnější... Proč? Protože v kraji vypukla chřipková epidemie! A to poměrně vleklá a nepříjemná. Nemocnice se uzavíraly před veřejností, stejně tak domovy pro seniory a další zařízení.

„Etapa zvýšeného a epidemického výskytu byla nezvykle dlouhá a závažná, prakticky až do dubna jí provázel vysoký výskyt závažných onemocnění chřipkou, především typu A, s těžkými až fatálními průběhy,“ zavzpomínal František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích a dodal, že v souvislosti s onemocněním chřipkou typu A zemřelo v té době na jihu Čech 19 lidí.

Letos je epidemiologická situace prozatím nesrovnatelně klidnější. V Jihočeském kraji evidují hygienici 933 případů onemocnění akutně respiračními infekcemi na 100 tisíc obyvatel. Ačkoliv se nemocnost oproti minulého týdnu zvýšila takřka o sedm procent, je stále nižší, než tomu bylo před vánočními svátky.

Největší nárůst nemocných za uplynulý týden proběhl na Českobudějovicku. Přesto je zde nemocnost menší, než například na Táborsku či Českokrumlovsku.

Koho chřipka nejvíce ohrožuje? Například seniory nad 65 let, o to více, pokud trpí nějakým chronickým onemocněním. Pozor byste si také měli dát, jestliže je vašemu dítěti méně než 12 měsíců. Prevencí může být očkování, které ale u některých lidí budí rozpaky. Vakcínu odmítají s tím, že dávají přednost například vitamínům.

Tak či tak, je třeba dodat, že před běžným nachlazením vás očkování nezachrání. Takže rada na závěr - i když se necháte očkovat, nosní kapky do umyvadla nevylévejte a papírové kapesníky nevyhazujte, kolikrát budou vašimi nejlepšími kamarády!

Cítíte se jako oceloví muži, přesto vás rýmička vykolejí? Je pravda, že muži snáší rýmu daleko hůře než ženy? Co vy, jak jste na tom s nachlazením? Těšíme se na vaše poznatky v diskuzi!

Foto: www.firmy.cz

Štítky chřipková epidemie 2013, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje, chřipka, nemoc, František Kotrba, Krajská hygienická stanice, Česko, České Budějovice, Vánoce, okres České Budějovice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před rokem v kraji řádila krutá chřipka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.