Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Traumatologové očekávají na Silvestra vyšší počet úrazů

Lékaři českobudějovického traumacentra, které je jediným vysoce specializovaným pracovištěm svého druhu v jihočeském regionu, určeným pro léčbu polytraumat a těžkých úrazů, očekávají na Silvestra tradičně vyšší počet případů.

Na toto pracoviště se totiž soustřeďují nejzávažnější úrazy nejen ze všech sedmi okresů Jihočeského kraje, ale také z části Plzeňského kraje a kraje Vysočina. Péči tak zajišťuje traumacentrum pro zhruba 625 tisíc lidí.

Silvestrovská noc přináší pravidelně zvýšený počet úrazů spojených s bujarými oslavami příchodu nového roku. Nechybějí vážná poranění související s používáním různých druhů zábavné pyrotechniky a nadměrným požíváním alkoholu. Vyskytují se tak často vážné úrazy hlavy po samovolných pádech či případných potyčkách. Samostatnou kapitolou jsou pak dopravní nehody,“ uvedl primář Oddělení úrazové chirurgie a vedoucí lékař Traumacentra Nemocnice České Budějovice MUDr. Pavel Kopačka.

Kromě nejzávažnějších úrazů musejí lékaři českobudějovického traumacentra ošetřit za tento jediný den roku desítky dalších drobnějších, život přímo neohrožujících zranění.

Počet úrazů roste dlouhodobě

Lékaři Traumacentra Nemocnice České Budějovice ošetří ročně více než 50 tisíc lidí. V porovnání s rokem 1989 jde o pětinásobný nárůst.

 „Tento obrovský nárůst je způsoben jednak trvale rostoucím počtem úrazů přímo v našem regionu, ať už jde o dopravní nehody, nebo sportovní či jiné aktivity, ale také zvyšujícím se počtem pacientů přeložených na naše pracoviště z menších nemocnic. Dalším velmi významným faktorem zůstávají v minulosti zrušené provozy chirurgických ambulancí na poliklinikách ve večerních a nočních hodinách, o sobotách, nedělích a svátcích,“ konstatoval primář MUDr. Pavel Kopačka.

Růst počtu pacientů překládaných z menších nemocnic do českobudějovického traumacentra souvisí s vysokou úrovní personálního a technického vybavení tohoto pracoviště.

Rostoucí počty pacientů vyvolaly potřebu rozšíření a další modernizace takzvaného akutního příjmu - Emergency, včetně prostor přímo navazujícího Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO). Jednu z klíčových investic posledních let v hodnotě přibližně 180 milionů korun dokončila nemocnice v roce 2009.

Modernizace celého prostoru oddělení ARO a takzvané Emergency, tedy akutního příjmového prostoru, kde jsou soustředěny veškeré úrazové ambulance i veškeré diagnostické a akutní zákrokové místnosti, zahrnovala mimo jiné rozšíření přístrojového vybavení, které představuje nové CT, angiografický komplet a plně digitální skiagrafie.

Operační léčba Traumacentra Nemocnice České Budějovice, jehož výsledky jsou podle statistik srovnatelné s obdobnými pracovišti ve vyspělých evropských zemích a USA, je nepřetržitě prováděna v chirurgickém pavilonu za účasti smíšených týmů traumatologů, plastických chirurgů, urologů, kardiochirurgů, neurochirurgů, všeobecných chirurgů, ortopedů, pediatrů, stomatochirurgů a dalších specialistů.

O nemocnici

Nemocnice České Budějovice, a.s. patří se svou lůžkovou kapacitou 1600 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči, prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 52 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 27 tisíc operačních zákroků a téměř 610 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů.Každoročně se zde narodí okolo 2500 dětí.

Nemocnice má průměrně 2400 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji.

Tisková zpráva Nemocnice České Budějovice, a.s.

Štítky Nemocnice České Budějovice, nemocnice, Jihočeský kraj, pacient, silvestr, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Traumatologové očekávají na Silvestra vyšší počet úrazů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.