Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zelení a Greenpeace ze zahraničí navštívili Temelín

Informační centrum elektrárny Temelín v sobotu navštívila skupina tvořená 65 zástupci německých Zelených, členy hnutí Greenpeace z Holandska, Polska a Německa. Simulátor blokové dozorny a strojovnu prvního bloku si prohlédlo 32 z nich, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

 

Z Rakouska i Německa elektrárnu ročně navštíví téměř tisíc lidí. „Vážíme si každého návštěvníka, který k nám přijede, aby se na vlastní oči podíval, jak to u nás vypadá, třebaže jeho názor na energetiku je odlišný. I této exkurzi jsme vyšli maximálně vstříc. Měli možnost podívat se přímo do areálu elektrárny, ukázali jsme jim simulátor blokové dozorny a prohlédli si také naše Informační centrum,“ řekl ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Diskuze se týkala i budoucnosti jaderné energetiky. Zelení projevili svůj nesouhlas s rozvojem jaderné energetiky v České republice. „Každá země v EU si sama rozhoduje o složení zdrojů, které bude používat k výrobě elektrické energie. Jakou roli v tom bude hrát jaderná energetika v České republice, bude předmětem dalšího posuzování a právě připravované energetické koncepce, kterou bude schvalovat česká vláda. Každopádně naše země se bez stabilní, čisté a levné energie z jádra do budoucna neobejde,“ vysvětlil Štěpanovský.

Podle mluvčího elektrárny přistupuje ČEZ ke komunikaci s českou a zahraniční velmi otevřeně. „Vážíme si podpory, kterou máme u místních obyvatel. Respektujeme také názor lidí žijících v zahraničí. Není to pouze naše informační centrum, kde o jaderné energetice se zahraničními sousedy hovoříme. Diskuze probíhají například také v rámci mezistátních konzultací při procesu EIA k dostavbě elektrárny,“ poznamenal Sviták.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

 

Štítky elektrárna, Greenpeace, Rakousko, turistické centrum, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, Německo, Svaz 90/Zelení, jaderná energie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelení a Greenpeace ze zahraničí navštívili Temelín  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.