Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Portugalské město Faro aneb 4 místa, která musíte navštívit

PR článek

Faro se nachází v regionu Algarve a žije kulturou, historií a divokou přírodou. To v kombinaci se vzrušujícím ruchem návštěvníků a místních obyvatel, kteří se věnují svému každodennímu životu, dělá z Fara zábavné místo k návštěvě.

Něco málo z historie města Faro

Historie města Faro sahá více než 2000 let do minulosti. Obývali ho Féničané, Římané, Vizigóti, Byzantinci a Maurové. Římané město nazývali Ossónoba.

Později, v roce 1249, jej dobyl křesťanský král Afonso III. Ten povolil Maurům zůstat ve městě, a byl znovu nastolen mír. Jejich čtvrť, tehdy ještě za městskými hradbami, je dnes místem, kde se nacházejí nejznámější nákupní ulice.

Z té doby pocházejí největší památky starého města. V roce 1755 bylo Faro zpustošeno stejným zemětřesením, jaké postihlo Lisabon. Díky tomu nyní město nabízí směsici architektonických stylů.

Kdy je nejlepší Faro navštívit?

Hlavní sezóna v Algarve a ve Faru je v červenci a srpnu, ale v květnu, červnu a září je město na turisty stále dost bohaté. Na začátku jara a v pozdním podzimu je docela vysoká pravděpodobnost, že budete mít štěstí na pěkné počasí a mírné ceny. Zima je také také poměrně vhodným obdobím pro návštěvu, pokud hledáte mírnější, a hlavně veselejší počasí než ve zbytku Evropy. Průměrná teplota se i v lednu pohybuje nad 10 ºC.

Staré město Faro

Staré město tvořené dlážděnými náměstími a křivolakými uličkami vás vtáhne do atmosféry středověkého Portugalska.

Čtvrť je obklopena pevnostní zdí oválného tvaru se třemi vstupními branami, která se stavěla 100 let (X. - XI. století). Během své existence přežila tři obnovy, proto se dochovala jen ve fragmentech. K této zdi je připojen hrad Castelo de Faro, který se zde tyčí od 19. století. Ten se téměř nezměnil.

Za hradbami Starého města se nachází klidné katedrální náměstí ve Faru, jehož hlavní ozdobou je kněžský seminář (alumnát) založený v 18. století a biskupský palác, který slouží jako rezidence biskupů Algarve a chrání množství obrazů, rukopisů o teologii a neocenitelných svazků.

Katedrála Panny Marie

Pokud nevíte, co si ve Faru prohlédnout, doporučujeme podívat se do katedrály, které se také říká kostel Panny Marie nebo The Cathedral of Faro, Church of Santa Maria of Faro či portugalsky Sé Catedral de Faro. Jeden z nejkrásnějších a nejznámějších architektonických objektů na hlavním náměstí v srdci Starého města. Je obklopena pomerančovníky a svou starobylou krásou ohromí naprosto každého.

Historie této památky se začala psát již v roce 1251, kdy první křesťané dobyli Faro od Arabů. Tehdy byla na místě mešity postavena katedrála, která se katedrálou stala až po dlouhých 300 letech. Architektura chrámu je směsicí gotiky, baroka a renesance. Bohužel po několika přestavbách z unikátní stavby zůstala jen zvonice, hlavní portikus (otevřená sloupová hala) a kaple. Mimochodem, jednu z kaplí zdobí původní barokní oltářní nástavec (retabulum). Uvnitř se kostel skládá ze tří prostorných lodí, které jsou od sebe odděleny dvěma nádhernými sloupy.

Hlavní kaple památky, stejně jako boční stěny, jsou zdobeny dlaždicemi ze 17. století. Dochovaly se také varhany, které v tomto chrámu fungují od 18. století.

Strašidelný hrad Silves

Tento hrad byl pravděpodobně postaven v římském období a je velmi oblíbený mezi milovníky historie. Je to jeden z nejzachovalejších hradů v Portugalsku.

Z tohoto hradu z červeného pískovce je výhled na město Silves. Město bylo před vypuknutím bojů mezi křesťany a Maury důležitým obchodním a kulturním centrem.

Stalo se obětí krvavých bitev a smrtících potyček o kontrolu nad touto důležitou oblastí, které trvaly až do roku 1249. Díky tomu se říká, že na hradě straší… Hrad je otevřen denně.

Zahrada Alameda Joao de Deus

Tento park je nádherným místem k toulkám nebo pikniku. Po celém parku se procházejí zářivě zbarvení pávi.

V dopoledních hodinách je zde zdarma k dispozici minigolfové hřiště. V parku jsou také fontány, bezplatná cvičební zařízení a spousta hracích ploch i pro děti.

Tento park je ideálním místem k posezení s dobrou knihou nebo počítačem, protože tu najdete stinná i slunečná místa. Stačí si jen vybrat. Je to také vstup k městské knihovně Biblioteca Municipal de Faro.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky historie, Algarve, hrad, Panna Marie, kaple, Portugalsko, Lisabon, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Portugalské město Faro aneb 4 místa, která musíte navštívit  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.