Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Nenuťte lidem očkování

Mnoho špatného děje se často pod pláštíkem dobra. Pod záštitou konání dobra mnozí agitují pro očkování na COVID19. Tak dnes o tom, proč to nedělat.

Autorem je David Mencl, ředitel společnosti Ekonomické stavby.

V páté třídě základní školy jsem se v hodinách fyziky naučil můj nejoblíbenější fyzikální zákon. Zákon akce a reakce. Ten velmi srozumitelně vysvětluje, že každá akce vyvolává patřičnou reakci – protiakci – stejně jako každý tlak vyvolá protitlak. Kam jsem se dnes podíval, viděl jsem velkou agitaci pro očkování proti koronaviru. Čtu článek o dalších tisících mrtvých a zničené ekonomice padající na vrub těm, kdo se očkovat nenechají. Čtu vyjádření elit, které souhlasí se zvýhodněním lidí očkovaných. Čtu e-maily ředitele plzeňské firmy, který vyhrožuje srážkou ze mzdy těm, kdo nebudou očkovaní. E-mail, který dokonce končí přáním smrti těm, kdo se k očkování otočili zády. Fí ha. Služebníci světla neváhají sáhnout k pořádné temnotě, když věří, že světlu dobře poslouží. Čím více tlaku vytváříme, tím více vzdoru a neochoty se ale z části národa bude vracet, a tím hlubší příkop rozdělení společnosti vykopeme.

Se špetkou zdravého rozumu každý ví, že očkování s sebou přináší i rizika. Naopak snad každý ví i to, že neočkovat se, je riziko o tři úrovně vyšší. Člověk rozumný tedy dá přednost podstatně menšímu riziku a hledá cesty, jak se nechat naočkovat, co možná nejdříve. Avšak ne každý je rozumný, a ne každý chce žít rozumný život. I někteří moudří lidé mají racionální a velmi dobré, důvody, proč se neočkovat. Ale co je nejdůležitější, každý má mít naprostou svobodu se o svém zdraví rozhodovat sám podle vlastního uvážení. Je nezdvořilé vytvářet nepřiměřený společenský tlak směrem, kterým chceme, aby se ubíral náš svět. Můžeme vysvětlovat, můžeme klást argumenty, ale měli bychom dát velký pozor, aby se naše vysvětlování nezměnilo v přesvědčování či se dokonce nestalo nátlakem. Protože od nátlaku většinové společnosti to je už jen kousek k diktátu, a kde začne společnost diktovat, dějí se věci mnohem nebezpečnější než je COVID19.

Vytváříme tlak na očkování a mnohým je toto chování proti srsti. Často vyvolá spíše kontraproduktivní umíněnost a vzdorovitost i k věcem racionálně odůvodnitelným. Za část lidí odmítajících očkování si můžeme jako společnost sami, především díky mediální masáži, které je vystavujeme. Nedáváme tak lidem čas a klid k rozhodnutí dojít vlastní cestou. Činíme nesprávně a hlavně činíme zbytečně. K čemu nabádáme lidi nechat se očkovat, když stejně po celý rok nebudeme mít dostatek vakcín? Nemáme a nebudeme mít letos vakcíny ani pro ty, kteří se očkovat chtějí. Proč tedy vykopáváme další propast ve společnosti, a to mezi odpůrci a podporovateli očkování?

Média se děsí toho, že jen 54 % populace se chce nechat očkovat. Náš problém však neleží v těch zbývajících 46 %, naším problémem je, že pro těch 54 % rozhodnutých vakcíny nemáme a mít nebudeme. Vytvářet přesvědčovací kampaň v době, kdy vakcíny nejsou (a jak jsem se teď dočetl, tak dokonce ani jehly), je zbytečné a ke společnosti necitlivé. Na všechny se očkování rozhodně nedostane. Já si koronavirem prošel a budu šťastný, pokud se budu moci nechat naočkovat. Na své očkování budu čekat dlouhé měsíce a ve frontě se mnou budou stát ti, kteří stejně jako já, očkovat chtějí. Lidé, kteří dneska vakcíny odmítají, nemusí tu frontu čekajících zbytečně prodlužovat. Mají rok čas si své názory v klidu a bez tlaku ujasnit. Není nutné je tedy dnes ostrakizovat a ani nutit. Naučme se každého individuálně přijmout a nesnažit se ho napasovat do svého jediného správného vidění světa.

A přirozeně, i za rok se mnozí rozhodnou očkování nepodstoupit – je to jejich právo a jejich svoboda. Nás očkované svým rozhodnutím neohrozí, jelikož očkovaní budou chráněni očkováním. Nikdo nemá žádné právo ostatní nutit a za vlastní názory odsuzovat.

Kdo objednal ty hloupé inzeráty, kdo píše ty zapálené agitky, ten nepochopil duši národa. My Češi jsme národ specifický, národ, který nemá rád nátlak, byť by šlo o věc veskrze dobrou. Jsme také národem podpultovek, kulichů a službiček ze známosti. A tak stačilo popravdě napsat, že na všechny se rozhodně nyní nedostane, a že očkování v naší zemi bude podpultovka. Zbožím, na které se čekají dlouhé fronty, a za které se podplácejí novodobí zelináři, budou vakcíny. Možná, ještě mohl pan premiér říci, že není důvod o očkování usilovat a mohli jsme být zemí s největším zájem o vakcinaci na světě. Jednoduše proto, že ty dlouhé fronty na banány ještě stále máme ve své DNA. Stejně tak jako vzdor před vším vnucovaným.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky vláda, koronavirus, opatření, očkování, David Mencl, vakcína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Nenuťte lidem očkování  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.