Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Šíření dezinformací o koronaviru je selháním české vlády

Asi každému je jasné, že pro účinný boj s koronavirovým onemocněním zdaleka nestačí jen dobře promyšlená protiepidemická opatření. Neméně důležitá je dobrá informovanost veřejnosti a s tím spojená důvěra v opatření podniknutá v boji s nemocí. Při tom platí, že jak opatření, tak i dobře informovaná veřejnost, jsou především zodpovědností vlády. Jedná se z velké části o dvě spojené nádoby. Jakmile aspoň jedno z toho selže, je zaděláno na pořádný problém.

Autorem je Tomáš Zdechovský, europoslanec a místopředseda KDU-ČSL.

A jak se bohužel ukazuje, v Česku není problémem zdaleka jen neúčinnost opatření, ale také zjevně nedostatečná obeznámenost obyvatel se základními fakty týkajícími se covidu-19. Výsledky nedávného průzkumu agentury STEM zaměřeného na vnímání dezinformací kolem koronaviru u české veřejnosti o tom svědčí více než výmluvně. Šetření bylo sice provedené jen mezi online populací, ale v současné době už nejsou výsledky tolik zkreslené, protože v Česku využívá internet drtivá většina, více než 80 % lidí. Reprezentativnost výzkumu je tedy poměrně veliká.

Opravdu znepokojující zjištění

Mnohá zjištění v průzkumu jsou opravdu znepokojující. Zhruba 40 % lidí v Česku, kteří používají internet, věří ve větší míře různým fámám a konspiracím o epidemii koronavirového onemocnění. Nejvíce Češi podle zprávy STEM věří tomu, že virus byl uměle vyroben v laboratoři a že se epidemie záměrně využívá pro ovládání společnosti.

Většina lidí také nevěří vládě, což se projevuje např. tím, že 41 % respondentů má za to, že vláda úmyslně přehání rizika pandemie, aby mohla více kontrolovat občany. Za ještě více varující můžeme považovat pochybnosti části lidí o práci našeho zdravotnictví. Ty jsou zakořeněné u více než třetiny dotázaných. 36 % dotazované online veřejnosti podezírá nemocnice z toho, že přehánějí údaje o nemocných covid-19, aby získaly více prostředků.

Celkem 8,8 % lidí tvořili tzv. odmítající, kteří věří mnoha mýtům a konspiracím a odmítají základní opatření. Dále je pak zde asi nejnebezpečnější skupina asi 6 % lidí „sdílejících konspirace“, což jsou ti, kteří nejenže věří mnoha mýtům a konspiracím o covid-19, ale zároveň je aktivně sdílí online např. mailem nebo na sociálních sítích. Třetí problematickou skupinou jsou nedůvěřiví, jichž je 5 %. Tato skupina lidí sice nevěří mýtům a konspiracím, nicméně zároveň odmítá základní opatření.

Ačkoli k vyloženým odmítačům opatření patří jen menšina obyvatel, není vliv této skupiny úplně zanedbatelný. A právě to představuje obrovský problém za situace, kdy je potřeba, aby opatření dodržovali úplně všichni obyvatelé. Jinak totiž postrádají opatření jakýkoli smysl. Navíc pouze o něco více než polovina lidí (54,8 %) patří mezi tzv. „konformní“, kteří nevěří žádným či téměř žádným mýtům a opatření respektují. Zbylá čtvrtina sice opatření víceméně dodržuje, nicméně je zároveň schopná věřit mnoha fámám spojeným s šířením pandemie.

Celkové resumé výzkumu je takové, že 40 % české populace užívající internet považuje za důvěryhodnou řadu konspirací či fám ohledně covid-19. Zhruba 10 % online veřejnosti je dokonce nakloněná věřit i takovým absurditám, jako např. tomu, že očkování má vést ke kontrole populace pomocí mikročipů.

Za zmínku stojí, že k velmi podobným závěrům jako STEM dospěla už o něco dříve i studie Světové zdravotnické organizace a univerzity v německém Erfurtu, na níž se spolupodílely i české instituce. Podle ní je až 45 % Čechů přesvědčeno o tom, že epidemie koronaviru je jen mediální humbuk a ovlivňují ji tajné organizace.

Tragické selhání vlády

Pro současnou vládu, zvláště ministra zdravotnictví by výše uvedená zjištění měla být vážným důvodem k zamyšlení. Z výsledků citovaných průzkumů totiž mimo jiné vyplývá, že vláda absolutně nezvládá komunikaci s veřejností. Snad s výjimkou jedné rubriky na webu ministerstva zdravotnictví věnované vyvracení některých dezinformací a hoaxů dělá naše vláda v této věci opravdu pramálo.

Ukazuje se, že noční můrou každého populisty je, když už mu zbude jen podpora vlastního PR týmu a špatně placených trollů. S tím opravdu důvěru veřejnosti v protiepidemická opatření získat nelze. Selhání vlády tak dává prostor pro šíření dezinformací a podkopává účinnost opatření. Diví se potom někdo, že např. skoro polovina lidí chodí u nás i s příznaky koronavirového onemocnění ven a Česko je i důsledkem toho v míře nákazy i úmrtí obyvatelstva prakticky nejhorší na světě?

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky komentář, Tomáš Zdechovský, vláda, koronavirus, dezinformace, COVID-19, nemoc, Vláda ČR, Česko, STEM, KDU-ČSL, pandemie covidu-19, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šíření dezinformací o koronaviru je selháním české vlády  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.