Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Nevystrkuj kozy a nebuď drsná. Co se musí stát, aby někdo situaci Na Sadech řešil?

Je to pár let, co jsem psala o tom, jak je park Na Sadech postrachem města. Člověk by řekl, že park, přímo vedle náměstí, plný zeleně a laviček, bude skvělým útočištěm pro obyvatele města, ale i turisty, kteří sem zavítají. Pravda je ale taková, že každý rozumný člověk se Sadům vyhne. I po těch letech. Pořád stejné. A důvod je jednoduchý.

Drtivou většinu svého času tady totiž tráví lidé bez domova a opilí nebo drogově závislí jedinci. Chápu, že se vždycky a v každém městě pohybovat budou. Chápu, že nejsou všichni stejní a (snad) většina jich je bezproblémových. Respektuju, že i oni jsou součástí společnosti.

Je ale něco, co respektovat nechci. Nechci mít pokaždé, když už po Sadech výjimečně jdu, strach, kdo na mě bude pořvávat, chtít po mě peníze nebo cigaretu. Od středečního odpoledne bych k tomu všemu měla navíc přidat ještě (díky bohu jen) slovní útoky.

Je to pár týdnů zpět, co se moje kamarádka ohradila proti slizkému chování agresivního muže, který se Na Sadech pohybuje. Není v pohodě, když se o vás cizí člověk otře a mlaská vám do ucha. Slovo prasák, kterým ho nazvala, bylo podle mě na místě. Co už ale na místě nebylo, byla jeho reakce. Cizí holku „pomalu zatlačil do kouta“, se zatnutou pěstí a řval na ní, co si o sobě myslí, co vystrkuje ty svoje kozy.

Já jsem ho zase naštvala odvoláním svého psa. „Co si drsná? Se budeš divit, až mi příště rupne v kouli!“ řval na mě na celý park během toho, co ke mně pomalu běžel. Bohužel jsem podobných příběhů během posledních pár dní slyšela několik. A musela o nich slyšet i policie, vzhledem k tomu, že o muži údajně vědí.

Jak je ale tedy možné, že se tyhle situace pořád opakují? Že se muž, který je evidentně pravidelným uživatelem drog, neustále pohybuje na tom samém místě a chová se agresivně ke každému, kdo se na něj nejspíš jen podívá? A nejde jen o něj, ale o další podobné lidi, kteří se tam pohybují. Opravdu musí dojít k něčemu horšímu, než je slovní útoky, aby někdo situaci řešil?

K zamyšlení je navíc to, že oba příběhy mají náhodné svědky. Lidi, kteří místem zrovna procházeli, když na mě nebo moji kamarádku, zmiňovaný muž řval. Nikoho z nich ani nenapadlo se zeptat, jestli jsme v pohodě nebo nepotřebujeme pomoct. To je ale zase úplně jiná kapitola.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky blog, park Na Sadech, České Budějovice, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Pavlicek

Pane Šesták, vy se mi snad zdáte. Myslíte vážně, že má cenu vymáhat chování v mezích zákona jen na někom a komu je to jedno, tak toho nechat? Chápu Vaši frustraci z toho, že se Vám za zmíněných 20 pokusů/den nepodařilo vyhnat drbany z parkoviště u Kauflandu, nebo kde jste hlídal, ale rezignace není to správné. K nebezpečnému vyhrožování: dle zákona to nebezpečné vyhrožování je a takový člověk za mříže dle téhož zákona patří. Komunisty do toho netahejte. Ohledně lámání rukou: ostatní pochopili, Vám vysvětlím. Byl to příklad. Mluvil jsem o obraně. Ta může skončit pochopitelně i hůř, než zlomenou rukou. Záleží co útočníka zastaví. Ohledně sebeobrany: naprosto souhlasím, že sebeobrana není umění někomu "ukopnout hlavu" ale umění nedostat se do situace, kdy by to bylo potřeba. To ale neznamená, že necháme volné pole působnosti kriminálním živlům, že?

Neděle, 8. srpna 2021, 22:03Odpovědět

Ondřej Šesták

A určitě by si to po zlomení ruky nerozmyslel. Takovým lidem je to úplně jedno (ať kvůli vlivu drog, alkoholu nebo kvůli hlubokým depresím) a možná, že by si toho prakticky ani nevšim, jen by zaregistroval, že ho nějak pobolívá ruka. Jen ten přítel by mohl dopadnout hůř, třeba pobodaný jehlou nebo nožem, to už by záleželo. Skutečně nejlepší co můžete v současné situaci udělat je, se jim úplně vyhnout. Nikdy se nepokoušejte drogově závislému zlomit ruku, jen ho tím naštvete a jeho to určitě nezastaví.

Sobota, 7. srpna 2021, 21:11Odpovědět

Ondřej Šesták

Pane Pavlíček, nezlobte se, ale to je jen spousta keců. Nebezpečný vyhrožování, je úplně něco jiného a jelikož jsem osobně v uniformě vykazoval tyhle individua tak 20x denně vím, že jim je to úplně putna. Problém, je, že si každý myslí, že těmhle idividuím je třeba "otrávit život", jenže větší omyl neexistuje. Jak chcete otrávit život někomu, kdo je na dně, ztratil všechno a utápí svoje deprese v alkoholu a drogách? Jediný co může pomoct je účinnej systém, kterej lidem jako jsou tito pomůže z problémů do kterých se dostali a na to hledá recept doslova celý svět. Krátkodobé řešení, které by paní na chvíli pomohlo vymysleli komunisti a to, že je zavírali za příživu, ale nutno podotknout, že to byl taky perfektní nástroj jak normálního člověka zničit. Paní se bude muset smířit s tím, že lidé jsou různí a že prostě musí přemýšlet kudy a kam jde. Když uvidíte skupinku podezřelých lidí, taky se jim vyhnete a nepůjdete středem. Jako každý rozumný člověk. A co se týče módy, těžko jim zazlívat, že když se ženská vystavuje, tak se chlap ozve. Když si vycpu rozkrok okurkou, budou ženský taky vyvádět.

Sobota, 7. srpna 2021, 12:59Odpovědět

Jan Pavlicek

Když by někdo, třeba Váš přítel dotyčnému trhanovi v sebeobraně zlomil ruku, asi by si to příště rozmyslel.

Sobota, 7. srpna 2021, 12:50Odpovědět

Jan Pavlicek

To, že Vás nenapadá řešení, neznamená, že neexistuje. Dokonce to ani neznamená, že musí být každý návštěvník právníkem. Způsoby, jak otrávit život podobným individuím existují. Neustálým vykazováním počínaje, obviněním z nebezpečného vyhrožování konče. Pochopitelně lepší trestní řád by to ulehčil slušným lidem. Ale ten zatím nemáme.

Sobota, 7. srpna 2021, 12:45Odpovědět

Ondřej Šesták

A co byste si představovala, že by se mělo stát? Člověk, který řve a je sprostý, je sice nevychovaný, ale zavřít ho za to nikdo nemůže. Peníze nemá, takže pokuta taky nic neřeší, protože je nikdo nikdy nevymůže. Jít nemá kam, takže pokud ho policie vykáže z místa, popojde o sto metrů a jede na novo. Ono stěžovat si a kritizovat umí každý, ale navrhnout účinné řešení je už vyšší liga.

Pátek, 6. srpna 2021, 21:44Odpovědět

Miroslav Heyduk

Drtivou většinu svého času tady totiž tráví lidé bez domova a opilí nebo drogově závislí jedinci. Chápu, že se vždycky a v každém městě pohybovat budou. Chápu, že nejsou všichni stejní a (snad) většina jich je bezproblémových. Respektuju, že i oni jsou součástí společnosti.........jestliže je budeme všichni jako autorka článku RESPEKTOVAT, že jsou součástí společnosti, tak česká společnost bude za pár let zaplavena těmito nepřizpůsobivými šmejdy...RESPEKTOVAT je nelze paní Talířová

Pátek, 6. srpna 2021, 18:29Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, od toho máme přece bohate placenou policii, jak městskou tak státní, která je připravena bleskově zasáhnout, tak nechápu na co si stezujete!!! Stačí zavolat 158, 156 že??! Zdravim ????????????????????????

Pátek, 6. srpna 2021, 17:19Odpovědět

Jarda Adámek

Dobrý den, od toho máme přece bohate placenou policii, jak městskou tak státní, která je připravena bleskově zasáhnout, tak nechápu na co si stezujete!!! Stačí zavolat 158, 156 že??! Zdravim ????????????????????????

Pátek, 6. srpna 2021, 17:19Odpovědět

Martin Krocil

Předpokládám, že Vy i kamarádka jste už podání na PČR učinily a teď už jen spravedlnost.

Pátek, 6. srpna 2021, 13:18Odpovědět

Alenka Alena

A to jste si ještě nekoupila pepřový sprej? Já ho nosím u sebe stále

Pátek, 6. srpna 2021, 12:25Odpovědět

Nevystrkuj kozy a nebuď drsná. Co se musí stát, aby někdo situaci Na Sadech řešil?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.