Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Když nedorazí občané ani politici, těžko se může diskutovat o změnách v centru Budějovic

To téma zvedlo ze židle asi nejvíc obyvatel Českých Budějovic za poslední roky. Od chvíle, kdy zástupci města mluví o omezení dopravy v centru, jsou diskuse plné nejrůznějších názorů. To se nedá říct o veřejném projednání, kde chyběli Budějčáci i politici. V téměř stotisícovém městě projevilo zájem o informace šest lidí.

Poslouchal jsem několikahodinové diskuse na veřejných projednání v Soběslavi, Ševětíně nebo třeba v Hrdějovicích. Plné sály kulturních domů, desítky lidí, nespočet dotazů a často i vášnivé reakce. Něco podobného jsem proto čekal od on-line diskuse, kterou uspořádalo město k proměně centra Českých Budějovic.

Po uplynulých týdnech a měsících, kdy se k tématu vyjadřovaly stovky obyvatel, jsem doma nahlásil, že přijdu z práce později, usedl k počítači a připravil se na nekonečnou diskusi plnou dotazů. O to větší bylo mé rozčarování, když jsem po 30 minutách zavřel počítač. Připojilo se celkem sedm lidí včetně pořadatelů. 

Chyběli obyvatelé i politici, kteří v tu dobu seděli v zastupitelském sále. Kromě účasti bylo nešťastné i načasování workshopu, kde mohli lidé vyjadřovat své názory či pokládat otázky. Krátce po začátku se totiž tým odborníků, kteří měli odpovídat, přesunul do zastupitelského sálu. Na jeden z mála dotazů tak odpověděl muž vracející se pro lahev s vodou.

Nabízí se tak otázka, jak moc proměna centra obyvatele města skutečně zajímá či trápí. Zatímco na internetu už se k tématu vyjádřil téměř každý, veřejné projednání přitáhlo žalostnou účast, i přestože stačilo pouze zapnout počítač.

Politikům se tak usnadňuje práce, ti pak totiž bez větších potíží řeknou, že se veřejnost do plánování změn mohla zapojit. Chválit zástupce města ale lze jen těžko. Právě ti, kteří o změnách v centru mluví v médiích, se totiž veřejného projednání nezúčastnili. Když dvě nejdůležitější strany chybí, může dojít jen k absenci konstruktivní diskuse.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky náměstí, budějovice, změny, politika, centrum, doprava, České Budějovice, počítač, Hrdějovice, Ševětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aulia Aulia

Policisté případ vyšetřují přečin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení a krádeže, za který hrozí až pět let vězení nebo pokuta.
Zdroj:

Sobota, 14. května 2022, 15:22Odpovědět

Lenka Tylová

Pane Bartoši, mám za to, že zde nešlo o veřejné projednání. Sice to tak bylo některými nazýváno, ale šlo o prezentaci připravovaných dopravních opatření. V článku zmiňujete workshop, na který se připojilo 6 lidí, ale ve dnech 2.5. a 3.5. proběhla prezentace v hotelu Clarion a ujišťuji Vás, že zde byli obyvatelé a majitelé obchodů v centru, kterým situace není lhostejná. Prezentace a místy vyhrocená diskuse trvala 2,5 hodiny. Bohužel to patrně stejně nebude k ničemu, protože k návrhu OOP v původní podobě se již vyjádřilo KŘP ČR a a byl postoupen na Odbor dopravy a silničního hospodářství, které jej v pátek 29.4.2022 vyvěsilo na úřední desku. Tedy 4 dny před tímto "projednáním". Na prezentaci v Clarionu nám bylo 3.5. řečeno, že upravené OOP včetně vypořádání námitek a připomínek nebude znovu předáno KŘP PČR k vyjádření a nebude ani vyvěšeno na úřední desce. Aktuální informace o provedených změnách podá na požádání ODSH MMCB. Zapsaným účastníkům prezentace měl přijít emailem zápis, ale ani po 2 týdnech nic nepřišlo. Ono to není o nezájmu lidí, ale o zájmech těch, o co tom rozhodují.

Pátek, 13. května 2022, 14:31Odpovědět

KOMENTÁŘ: Když nedorazí občané ani politici, těžko se může diskutovat o změnách v centru Budějovic  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.