Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Oprava Slavie? Bez těžkých rozhodnutí se Budějce neposunou

Je pozdě pro stesky nad proměnou Kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích. Pozdě bylo už loni a možná ještě dříve. Jako Budějčáci bychom měli koukat do budoucnosti a oprava kulturního domu na břehu řeky Malše nám k tomu může dodat odvahu.

Když se těžká technika zakousla do zdí Slavie, skoro se podle reakcí na sociálních sítích zdálo, jako kdyby se o rekonstrukci v uplynulých letech vůbec nemluvilo. Přitom bývalé vedení radnice už v červenci roku 2020 vybralo návrh, podle kterého se jednou historická budova definitivně promění.

Na "záchranu" Slavie je pozdě. Diskutovat nad tím, jestli se nám líbí budoucí podoba kulturního domu, nemá smysl. Je to ztráta času a prostor na to byl před lety. 

Pustit se do téhle - nutno říct velmi finančně nákladné - investice si žádalo velkou míru odvahy. To platí i pro nové vedení radnice, které se rozhodlo v plánech pokračovat. Oprava Slavie ale není jen o politicích. Nyní totiž musí být odvážní i Budějčáci. 

Za uplynulé roky se toho v krajském městě dotáhlo pramálo. Zatímco se řada obdobně velkých měst posouvala kupředu, u soutoku Vltavy a Malše končily velké nápady často pouze ve vizualizacích. Rejnok či Multifunkční centrum Dlouhá louka jsou toho důkazem. 

Opravená Slavie může celé České Budějovice posunout a Budějčákům dodat sebevědomí. Nedaleko centra města vzniká nadregionální projekt. Pracují na něm stovky lidí a po jeho dokončení bude mít město reprezentativní kulturní dům. Jeho okolí navíc opět nakopne život okolo řek, kde místní v poslední době tak rádi tráví čas. 

Řada z nás si moc dobře uvědomuje, jak velký potenciál naše město nabízí. Nevyužijeme ho, když se budeme koukat na to, jak Slavie vypadala před 10 lety, ale když budeme přemýšlet nad tím, jak ji opět naplnit životem. Máme na to dost odvahy? 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Matěj Matoušek

Štítky komentář, slavie, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Kotlín

Taky by se mohl začít stavět už roky slibovaný aquapark. To, že tu máme jeden bazén na 100 tisíc lidí je ostuda. Menší města už dávno do takových zařízení investovala, jen tady se pořád jenom slibuje.

Pátek, 13. října 2023, 09:40Odpovědět

Hana Kurfürstová

Zatím to vypadá spíš jako demolice než přestavba, uvidíme jak se to celé vyvine snad pozitivně

Středa, 11. října 2023, 20:19Odpovědět

KOMENTÁŘ: Oprava Slavie? Bez těžkých rozhodnutí se Budějce neposunou  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.