Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zajímají se o události jara 1939 v Podkarpatské Rusi. Dokonce natočili amatérský dokument

Stráž obrany státu na Podkarpatské Rusi. Tak se jmenuje nový amatérský dokument, který pojednává o dramatických událostech jara 1939 na nejvýchodnějších hranicích tehdejšího Československa. Autorem je jihočeská podsekce Klubu vojenské historie SOS družstvo Kallich. Ptáte se, kde můžete film vidět? Například ve čtvrtek 14. ledna od 18 hodin v prostorách Studentského univerzitního divadla SUD.

„Dokument má 45 minut a je částečně hraný. Z větší části ho tedy tvoří historické záběry a fotografie doprovázené komentářem a několikrát je proložen hranými scénami. Film pojednává o událostech na Podkarpatské Rusi v souvislosti s takzvanou Mnichovskou zradou,“ uvedl člen zmíněného klubu Jan Ciglbauer.

Dodal, že územní požadavky vůči ČSR nemělo v roce 1938 jen nacistické Německo, ale také Polsko a Maďarsko. „Vítězství Hitlera na Mnichovské konferenci dodalo i těmto státům odvahu a stejně jako nacisté posílali na naše pohraniční území teroristickou organizaci Freikorps, tak i tyto státy posílaly své záškodníky a teroristy do pohraničí ČSR s polskou a maďarskou menšinou. V případě Maďarska to bylo často za asistence regulérní armády. Vše vyvrcholilo 14. března 1939, kdy na příkaz Adolfa Hitlera překročila maďarská armáda hranice Československa na Podkarpatské Rusi. Maďarská armáda ale nebyla na takovou akci připravena a méně početná československá armáda jí způsobovala značné ztráty. Vypukla zde tehdy opravdová frontová válka trvající do 17. března 1939 (tehdy již dva dny byly okupovány Čechy a Morava a čeští vojáci na Podkarpatské Rusi tak bojovali za neexistující stát), o které se dnes už příliš neví,“ zmínil Jan Ciglbauer.

Součástí zmíněné projekce v divadle SUD bude i přednáška o Stráži obrany státu. Vstupné bude dobrovolné.

Autoři | Foto Klub vojenské historie

Štítky Podkarpatská Rus, Československo, jaro, Adolf Hitler, armáda, Maďarsko, Mnichovská dohoda, Nacistické Německo, Polsko, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajímají se o události jara 1939 v Podkarpatské Rusi. Dokonce natočili amatérský dokument  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.