Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

MĚSTO PŘED STO: Pád Rakousko-Uherska se slavil dlouho a bujaře

Ke stoletému výročí republiky jsme ve spolupráci s historikem Janem Schinkem připravili nový seriál. Bude vycházet každý měsíc a dozvíte se v něm, jak to v té době v Českých Budějovicích vypadalo a jak se zde žilo. Jaké proměny se ve městě za sto let odehrály?

Konec Rakouska-Uherska (R-U) a s tím také konec války se blížil od jara roku 1918. Napůl veřejně se začalo slavit už v září 1918 po porážce Bulharska, které bylo spojencem R-U a Německa. Dne 28. září 1918 se sešla ve známé vinárně U Ašenbrylů v Plachého uličce bujará společnost a slavila. Policie R-U pochopila situaci a lidově řečeno zalezla. Jeden host vyzval přítomnou dámu, aby se nechala na oslavu rozpadu R-U políbit. Dáma souhlasila s podmínkou, že host musí dát 10 K na Matici školskou. Host tak učinil. Mělo to ještě pokračování, poněvadž se na líbání dámy přihlásili další hosté. Na Matici se vybral slušný obnos.

Pád R-U se dále slavil do konce roku 1918 a ještě v roce 1919, 1920 a 1921 a nemělo to konce. Konzervativní Jihočeské listy proti tomu nic neměly, ale připomínaly, že by se mělo také pracovat. Podle dobových listů pronikla v roce 1920 do všech koutů města pražská píseň Točte se pardálové. Kritici označili „Pardály“ za odrhovačku, ale bylo to marné. Dobře se zpívala. Z té doby pochází pojmenování osoby „starý pardál“. To byl člověk, který zažil c.k. (císařsko-královskou armádu), válku, bídu války a věděl své.

Dne 17. října 1918 se v Dělnickém domě na Pražské konala schůze, na které byla založena socialistická rada a na návrh Adolfa Trägera byla přeměněna na Národní výbor podle pražského vzoru. Poté se vyčkávalo, jak se situace vyvine. Nová doba začala dne 28. října 1918 v pět hodin odpoledne v kavárně U Volbrechtů v Kněžské ulici. Ještě předtím dne 25. října 1918 byl v loveckém salonku U Volbrechtů ustanoven prozatímní komitét zástupců šesti politických stran, jehož členové rozhodli prohlásit komitét za Národní výbor, jakmile se jim podaří dostat zprávu z Prahy.


Kavárna U Volbrechtů v současnosti. Foto: Jan Luxík

Když dne 28. října 1918 dorazil do města telegraf o vyhlášení samostatného státu a poštovní úředník František Miroslav Čapek vyhodil z okna staré pošty na náměstí rakouského orla, prozatímní komitét U Volbrechtů se přeměnil na Národní výbor a převzal správu nad městem. Národní výbor poté dne 30. října 1918 přiměl německého starostu města Josefa Taschka a celé obecní zastupitelstvo k odstoupení.

Nová republika měla zpočátku problémy vzniklé právě samostatností. Než se zvyklo na to, že Rakousko a ostatní mocnářské země jsou jinými státy, na hranicích je celní bariéra a finanční stráž, přičemž zanikly obchodní vazby, na polích to vázlo, chyběly potraviny, ve městech se keťasilo, lichvařilo, policie nestačila vyšetřovat krádeže a podobně, trvalo to pár let. Ale byla Československá republika a na radnici úřední řeč čeština.

Autoři

Štítky Rakousko-Uhersko, České Budějovice, 100 let republiky, výročí, válka, U Volbrechtů, Německo, Bulharsko, Nová republika, Rakousko, Adolf Träger, František Miroslav Čapek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MĚSTO PŘED STO: Pád Rakousko-Uherska se slavil dlouho a bujaře  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.