Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Masné krámy z jiného úhlu pohledu

V dnešním díle Drbny historičky se Jan Schinko věnuje Masným krámům. Tentokrát z jiného úhlu pohledu. Jeden čas byly považovány za ostudu města. Po roce 1948 je nechala radnice zavřít. V době bourací hrozilo, že Masné krámy z Budějc zmizí, v roce 1949 se ale znovu otevřely.

Na snímku z roku 1911 se bourá blok domů od Krajinské k České. Nechala ho zbourat německá spořitelna, pro kterou byl dům na rohu Krajinské a Hradební již malý. To předznamenalo vzhled Masných krámů v Hroznové ulici po celé šířce, což po postavení spořitelny, ani předtím, nešlo. Krámky mají různě vysoké pultové střechy, což je asi dědictví po řeznických krámech. Poslední řezník opustil objekt v roce 1899.

Krámky na snímku vypadají tak, jak tehdy uváděly místní Jihočeské listy, Republikán Budivoj a další. Shodly se na tom, že krámy jsou ostudou města a kazí ve městě vzduch. Kromě průčelí, na kterém si udržovaly portály firmy Houska, Hušák, Dušek nebo Ornstein, se na objekt do roku 1950 „nesáhlo“. Problém byl v tom, že majitelů krámů bylo osmadvacet a nedokázali se domluvit.

Jen jednou se nepřímo nebo přímo domluvili. Radnice dostala nápad koupit všechny krámy, poté objekt zbořit a postavit tam tržnici. O něčem takovém jako památka, renesance a empír radnice neuvažovala. To se ale nepovedlo, poněvadž jedna majitelka svůj krám radnici neprodala (krámek Haveldů). Neví se, jestli to bylo z vlasteneckých důvodů, nebo že radnice nabídla málo, také asi z piety k manželovi, zkrátka Masné krámy zůstaly. Znovu radnici krámy vadily po roce1948 a nechala je zavřít.

V roce 1970 chtěl podnik Restaurace a jídelny (RaJ) místo dřevěné kůlny ve dvoře, která sloužila jako sklad, postavit budovu zděnou s terasou a spojit ji se stávající terasou za klubovnou. Podle zápisu z jednání RaJ versus radnice ze dne 5. května 1970 radnice stavbu nepovolila. Měly se bourat všechny dvorní domy. To byla doba bourací. Právě v tom roce se např. zbourala staroměstská škola.

Ze zápisu ze dne 5. května 1970: „Dle výkresové dokumentace PÚP, asanačního plánu a plánu rekonstrukce výše uvedení zástupci nedávají souhlas k zamyšlené stavbě s tím, že upozorňují na brzkou asanaci dvorních prostranství. Blok domů omezený ulicí Českou, Hroznovou, tř. 5. května a Piaristickou je určen jako historické jádro se záměrem propojení všech dvorních traktů, t. j. veškeré budovy v tomto dvorním prostranství jsou přesně vymezeny k demolicím a asanacím.“ Poznámky: PÚP znamená podrobný územní plán, asanace je jiný název pro demolici.

Radnice zpracovala ve 20. století řadu „PÚPů“, něco se udělalo, něco se i povedlo, něco ne, něco se vyloženě zkazilo, ale vždy se to obratně zdůvodnilo. Zrovna v roce 1970 pustila radnice zprávy, že postaví z Lannovky do Kanovnické podchody, také že u ROH bude říční přístav, divadlo a plánuje se dálnice. Plnil se jen plán paneláků.

Může se připomenout, kdo vlastnil Masné krámy v roce 1923 (to bylo veřejné). Krámy č. 1 až 3 a 7 rodina Housků, krámy 4, 5, 16, 20 a 21 městská obec, krámy 6 a 10 Anna  Lukeschová, krám  8 Neubauerů, krám 9 Emanuel Neuwirth, krámy 11, 13, 14, 22 a 23 Holanských, krám 12  František Kammermayer, krám 15 Josef Žižka, krám 17 Ignatz Steffel, krám 18 Milan Drazdík, krám 19 Houšků, krám 24 Šubrtů, krámy 25, 26 a 27 Gudernů a krám 28 Hušáků.

Dne 9. června 1921 zamítla městská rada žádost p. J. Nusky o povolení ke zřízení automatického restaurantu v bývalých Masných krámech. V červenci 1949 ustanovila radnice pod tlakem komisi, co s krámy a komise se vrátila k restauraci.

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Masné krámy, radnice, dům, České Budějovice, Josef Žižka

DRBNA HISTORIČKA: Masné krámy z jiného úhlu pohledu  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.