Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jižní strana náměstí

V posledním prázdninovém díle Drbny historičky se Jan Schinko detailněji podíval na jižní stranu náměstí. Víte, jaké všechny prodejny a podniky se tam vystřídaly? A že se zde nacházela houbařská skříňka, ve které mykologové ukazovali zajímavé houby?

Na jižní stranu náměstí přijde slunce jen brzy ráno, nebo pozdě večer. Z tohoto hlediska je to nejstudenější strana (naopak nejteplejší je severní strana). Také se kvůli slunci nad domy nesnadno fotografuje. Snímek pochází z let po roce 1929. Lze tak soudit podle domu s nápisem WICHTA a podle paláce vídeňské pojišťovací společnosti Fénix na rohu Biskupské a Radniční.

Palác Fénix byl postaven v roce 1928 na pozemku areálu hasičů, kteří poté chvíli sídlili na radnici a od 4. května 1929 ve vlastním areálu v Haškově ulici. Firma Václava Wichty si přestavěla dům s dvěma arkádami loubí na náměstí v roce 1929. Na snímku už má dům jen jeden velký oblouk či arkádu. Stavební úřad města firmě Wichta udělil ze nedodržení projektu pokutu 500 Kč. Úřad na to přišel pozdě. Proč na to nepřišel dříve, když je to z radnice pár kroků, v dokumentech není.

Za socialismu byl ve Wichtově domě otevřen obchod s pracovním názvem Mežkníga (z ruštiny Meždunarodnaja kníga), což se nezdálo ani politikům, čímž se název upravil na Sovětská kniha, později Zahraniční literatura. Prodávaly se tam, zejména v 80. letech 20. století, i hodnotné anglické aj. knihy a obrazy. V patře měl ředitelství obchodní podnik Obuv. Roku 1969 začala radnice projednávat výkup Wichtova domu. Spolumajitelé domu byli sourozenci Wichtovi (čtyři členové rodiny Dr. Wichty).  Wichtův dům byl tehdy nabídnut k obchodním účelům podniku Sfinx, ale současně se o dům přihlásily podniky Kancelářské stroje a Obuv. Po dlouhých jednání na radnici získal dům obchodní podnik Obuv s tím, že zachová v přízemí prodejnu Zahraniční literatury.  (Část ředitelství měl podnik Obuv v Biskupské).

Po roce 1990 na čas byl v pasáži prodej obuvi a koženého zboží IBO a v roce 1994 se do domu dostala Živnobanka, která nechala zaniknout zajímavou krátkou prosklenou stylovou pasáž. Otevřela dům v roce 1997.

Mezi domem Wichtů a vpravo domem Čertíků (dole bývala prodejna Foto – kino, pan Modl) byla umístěna houbařská skříňka mykologů. Sice byla zamčená, ale houbaři dávali nahoru na skříňku zajímavé houby, které našli, k určení. O skříňku pečoval do roku 1988 Jaroslav Fulín, potom Vratislav Bícha. Mykologové mimo jiné zkoumají, jaké chemické prvky se nachází v houbách. Po výbuchu v atomové elektrárně v Černobylu zjistili v houbách nadměrný výskyt stroncia, kadmia a podobných škodlivých prvků a výsledek šetření oznámili v houbařské skříňce s doporučením, aby lidi houby v tom čase nesbírali.

Oznámení bylo ve skříňce asi jeden, nejvýš dva dny, chodil jsem denně okolo, jeden den tam bylo, druhý den už ne. Podle pana Bíchy, s kterým jsem mluvil, museli s Jaroslavem Fulínem ihned okamžitě výsledky šetření odstranit. Také se vzpomnělo s trochou humoru, že jednou zapomněli skříňku zamknout a poněvadž v ní byly zrovna čerstvé dubáky, praváky a jiné výtečné hřiby, že je neznámý pachatel odcizil a jistě si z nich udělal doma smaženici nebo řízky.

Vedle vpravo směrem k hotelu Slunce byl v roce 1990 v zadním traktu domu někdejšího majitele Čertíka zbořen goticko renesanční objekt v souvislosti s velkým plánem Čedoku. Postavil se tam obří jeřáb ILBAU a čekal. V roce 1992 byl odstraněn. Dne 6. ledna 2001 se z Čertíkova domu zřítila hlavní římsa, naštěstí jen do stavební ohrady. Dne 5. listopadu 2001 se zde otevírala Obchodní galerie Dvořák.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, náměstí, dům, houby, radnice, Palác Fénix, UniCredit Bank, Čedok, Sfinx, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Jižní strana náměstí  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.