Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Kvůli Prioru přišla Broukárna o zákazníky. Býval v ní dětský dům

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko Broukárně. Víte, jaký jiný obchod připravil Broukárnu jeden čas o slávu? A co kvůli němu v budově bylo? Po roce 1950 byl název Brouk a Babka zrušen a obchod se přejmenoval na Vltavan. Nový název se ale příliš neuchytil.

Dětský dům nacházející se v domě slavné Broukárny byl uzavřen v roce 1983 z důvodů technických závad v důsledku nedostatečného udržování objektu. Až roku 1986 se začala Broukárna pomalu opravovat. Z toho času je i zimní snímek poeticky řečeno spícího obchodního domu Brouk a Babka. Název Broukárna je sice hovorový, ale z hlediska přírodopisu je dobrý, protože babka je také brouk.

Když před rokem 1908 studenti obchodní akademie v Praze Josef Babka a Jaroslav Brouk naznačili třídnímu učiteli, že založí firmu Babka a Brouk, ten se zamyslel a řekl, že by bylo lepší, aby se jmenovala Brouk a Babka, to že má rytmus.

Broukárna přišla o zákazníky, když se v roce 1979 otevřel v Lannovce Prior. Podnik Prior udělal pak z Broukárny Dětský dům. Dětský dům se tři roky opravoval, předělával zase na Broukárnu a dne 1. června 1989 se slavnostně B+B otevřela. Byl tam nával a fronty, ale sláva to nebyla. Prior otevřel jen tři patra. Některé noviny rovnou napsaly, že to bylo zklamání. Stručně řečeno normální třípatrový obchod.

Z druhého úhlu pohledu je třeba připomenout, že podnik Prior měl plán jiný, tohle byla jakási náhražka. Z Broukárny se měl udělat Dům potravin a moderní obchodní dům, něco jako supermarket, se měl postavit na Okružní. Už na to byly studie. Jenže stalo se, že Prior, který měl ředitelství v Bratislavě, nesehnal na to dodavatele. Podle dokladů z té doby se zdá, že peníze Prior měl, problém byl dodavatel.

Firma B+B se ve městě zařídila v roce 1928 v domě U Smetanů. Prostor časem nestačil, proto Jaroslav Brouk koupil roku 1935 na rohu Divadelní a Široké patrový dům, kde byl menší obchodní dům Glogau. Koupě od manželů Mořice a Arnoštky Glogau za 455 000 Kč se uskutečnila v lednu 1935, dům byl zbořen a za pět měsíců dne 30. května 1935 se Broukárna slavně otevírala. Není to tak dávno, co o tom Karel Čáslavský v pořadu Hledání ztraceného času pouštěl filmový dokument.

Josef Babka s firmy odstoupil, byl nemocný, vrátil se do Klatov, kde si otevřel koloniál a benzinovou pumpu. Byli ale kamarádi, takže Jaroslav Brouk nechal název firmy – Brouk a Babka. Po německé okupaci a válce předal firmu B+B Jaroslav Brouk st. (1884 – 1953) Jaroslavu Broukovi ml. (1910 – 1989). Až do znárodnění jezdili oba do naší Broukárny na inventury, anebo jen tak se podívat, jak se daří. V roce 1952 byl název B+B zrušen a Broukárna byla zapsána do obchodního rejstříku jako Vltavan.

Název Vltavan se příliš neujal, ani když tam vyzývavě svítil výtvarně kvalitní neon. Stejně jako opodál Bajkal. Vltavan později přestěhoval sportovní oddělení vedle do podloubí. Nešikovné, přímo chybka, bylo v přízemí zrušení sortimentu potravin po roce 1962. Alespoň cukrovinky a cukrárna – kavárna se měly zachovat. Na to lidi čekali, když se Broukárna znovu otevírala v roce 1989. Dole býval také malý výčep piva a bar. Chodili tam mimo jiné herci z divadla. Často Karel Roden st. (1910 – 1992). Pamětníci připomínali, že právě dole v Broukárně oslavoval Karel Roden st. narození syna Karla Rodena ml.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Brouk a Babka, Broukárna, dům, Jaroslav Brouk, Josef Babka, obchod, obchodní dům, Karel Roden, Praha, Karel Čáslavský, Spolek Vltavan, J+A, Leasing company CZ, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Kvůli Prioru přišla Broukárna o zákazníky. Býval v ní dětský dům  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.