Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dům číslo 33 v Široké ulici

Na dnešní díl Drbny historičky připravil Jan Schinko povídání o domě v Široké ulici. Jde o dům číslo 33, který měl dříve číslo 8. K čemu dům dříve sloužil? A kdo o něj měl zájem? To se dozvíte v dnešním povídání.

Na jižní straně západního koutu Široké ulici živořil v roce 2011 dům č. 33 s dvěma okny v patře a pultovou střechou svažující se k západu, poskytující podkrovní prostor. Vpravo následuje dům č. 35 oddělený od domu č. 33 velmi úzkou uličkou zvanou soutka. Není to technicky žádná ulička, nikam nevede, jen soutka. (Písničkář právník popisoval v jiném městě kauzu klienta Houdka, v níž předmětem sporu byla soutka.) Soutky měly ve středověku bránit šíření požáru.

Dům č. 33 měl dříve domovní číslo 8. Na této jižní straně byla čísla sudá. Na straně severní lichá. Radnice to přehodila tak, že tam, kde byla sudá, nařídila lichá, a kde lichá, musela být sudá. Navíc prohodila začátek číslování. Zde byl původně začátek ulice a konec na rohu Kněžské. Po zásahu radnice to bylo opačně. Je to zapomenuto. Jen se to může připomenout, kdyby někdo podle domovních čísel z 1. republiky chtěl najít třeba, kde byla hospodu U Kapra nebo U Zlatého soudku.

Úzký dům č. 33 vypadá tak pro jednu rodinu. Nad dvorkem byla ještě pavlač. Avšak před německou okupací a válkou zde bydlelo, přesněji mělo tu přihlášeno trvalé bydliště, dost obyvatel: šofér Karel Brožek, dělnice z tabáčky Marie Hrubá, manželka ovocnáře Rozálie Kadlecová a posluhovačka Božena Wernichová. Od roku 1934 rodina Pištorů. To dům koupil Petr Pištora od Rozálie Kadlecové za 25 000 korun. Petronila Pištorová zde přihlásila živnost obchod ovocem a zeleninou. V domě také chvíli bydlel geometr Josef Čurda. Lidi v přeplněném domě se snesli, spíše museli.

Po roce 1990 dům chátral. Napřed pomalu, potom rychle. Podle zpráv z okolí v něm pobýval jeden člověk. Zájem o koupi domu měla pohřební služba z vedlejšího domu.

Dům jako samostatný objekt vznikl kolem roku 1734 oddělením od domu na rohu Biskupské, který měl do Široké trakt na dlouhé gotické parcele. To byla doba barokní. V přízemí zůstalo renesanční jádro a klenby. Při rekonstrukci tohoto měšťanského domu v roce 2015 se při dendro chronologickém průzkumu zjistilo, že dřevěné neudržované a zchátralé trámy v patře domu pocházely ze stromů rostlých v roce 1732, čemuž odpovídá odhad, že střecha domu se postavila v roce 1734. Průčelí domu bylo předěláno v 19. století, čímž se ztratilo průčelí barokní. Není vyloučeno, že malý domek měl malý barokní tvarovaný štít, jak bylo ve městě časté. Klasicistní atika zakrývá pultovou střechu. V atice jsou tak dvě okna, z nichž vpravo je falešné.

V době c. k. stála zde v koutu Široké jedna z mnoha kašen na užitkovou vodu. Německá radnice nechala všechny zlikvidovat. Asi naposled v roce 1912 na Ovocném trhu (pod Černou věží). Likvidace byla vždy rychlá, přátelé města nestačili zasáhnout.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Široká ulice, dům, Josef Čurda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Dům číslo 33 v Široké ulici  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.