Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jiráskovo nábřeží

Dnešním tématem Drbny historičky bude Jiráskovo nábřeží. Víte, jak se mu neoficiálně kolem roku 1900 říkalo? Kolikrát bylo pojmenováno, a po kom mu vlastně zůstalo pojmenování Jiráskovo? Velmi krátce se Jan Schinko podívá také na Sokolský ostrov.

Na snímku Václava Koudelky pořízeném z věžáku u staroměstského hřbitova po roce 1970 je zachycena vpravo Vltava proti proudu a vlevo Jiráskovo nábřeží směrem k Dlouhému mostu, přesněji ke starému Dlouhému mostu. V pozadí stojí napříč Vltavy Jiráskův jez (vlevo budova elektrárny, vpravo bubny). Zcela vpravo na levém břehu Vltavy je vidět cesta k Lannovo loděnici.

Jiráskovo nábřeží má na snímku dvě části zástavby. Blíže k Husově třídě stojí secesní dům, lze rozeznat nárožní věžičkou, vedle směrem ke Klavíkově ulici navazuje bývalý Schnarcherův dům a na rohu novodobý dům s lodžiemi. Druhou část od Klavíkovky po pravém břehu po proudu Vltavy tvoří řada vil z období první republiky. Široká náplavka Vltavy, která jednou za čas je pod vodu, se dnes upravuje.

Nábřeží se kolem roku 1900 neoficiálně jmenovalo U Dlouhého mostu. V roce 1904 se postavil na rohu Husovky Nisslův dům a začal se rýsovat půdorys nové komunikace. V roce 1906 stanovila radnice název Lannovo nábřeží. Dne 2. července 1921 radnice přejmenovala Lannovo nábřeží na Jiráskovo. Lannova loděnice byla a je na druhém břehu Vltavy, ale to důvod ke změně nebyl. Adalbert Lanna byl pro radnici Němec z režimu c. k. Spisovatel Alois Jirásek byl oblíbený obecně, skoro v každém městě má ulici nebo náměstí (narozen 1851 v Hronově, zemřel 1930 v Praze).

Stále se vyskytuje, ale ustupuje to, že Jiráskův jez je pojmenovaný podle Aloise Jiráska. Jenže jez je nazván podle Antonína Jiráska, autora regulace budějovických řek. Přispělo k tomu i to, že oba jsou A. Jirásek, ovšem jeden byl pedagog, druhý inženýr. Spíše se dnes jez lokalizuje ne jako Jiráskův, ale termínem bubny.  

Někdejší Schnarcherův dům, později Automobilový podnik Františka Knappa, byl v letech 1957 a 1958 přestavěn a zvýšen pro byty zaměstnanců státních lesů. V nově upraveném domě bylo dvacet bytů, z nichž tři byty si zamluvila radnice. Ze vzpomínky prvních nájemníků: „Stěhovali jsme se sem v lednu 1960 jako jedni z prvních. Na dvoře byly garáže pro služební vozy a dvě hospodářské budovy. V jedné patrně bývala stodola a ve druhé bývaly stáje pro koně. Když my jsme přišli v roce 1960 ještě byly ve stájích žlaby a na zdech namalovány koně, což se nám dětem moc líbilo. Celému objektu se říkalo stará Knappovina.“

Na dvůr podniku Autodoprava a stěhování veškerého druhu zboží, jakož i stavebního materiálu Františka Knappa vedl z nábřeží domem průjezd, ale auta zajížděla do dvora z Klavíkovy ulice. Po roce 1950 připadl areál státním lesům (současně také bývalá staroměstská škola, kde bylo zařízeno podnikové ředitelství).

Původně to byl dům Eduarda Schnarchera, statkáře, majitele realit, milovníka vína a krásných dívek. Vlastnil také ostrov mezi Vltavou, Malší a Mlýnským potokem zvaný Schnarcherův. Později ostrov prodal Sokolům, dnes je to Sokolský ostrov. Rodina Schnarcherů také vlastnila velký dům na Mariánském náměstí. V pokročilém věku byl vedoucím skladů piva v Široké ulici v domě s nápisem B. B. Místní listy věnovaly Eduardovi Schnarcherovi patřičnou pozornost, ale zrovna to, jestli jako znalec vína přešel na pivo, když byl šéfem skladu dobrého piva, neuvedly.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Václav Koudelka

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Dlouhý most, Alois Jirásek, dům, Vltava, radnice, pivo, Vojtěch Lanna mladší, První republika, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

Ten dům s věžičkou na rohu Husovky a nábřeží tedy rozhodně není secesní, je to historismus jak vyšitej.

Pátek, 17. září 2021, 15:05Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Jiráskovo nábřeží  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.