Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Obchodní dům Brouk a Babka

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko nejstarším obchodním domům v Českých Budějovicích. Víte, proč Broukárna ztratila po roce 1979 většinu zákazníků? A proč z ní měl být Dům potravin?

Jeden čas jsme měli ve městě obchodní dům s názvem DĚTSKÝ DŮM. Prakticky to byla Broukárna, kterou podnik Prior Bratislava předělal na Dětský dům. Původní Broukárna ztratila poté, co byl v roce 1979 otevřen na Lannovce Prior, část nebo dost zákazníků. Chátrala a dne 31. července 1983 byla uzavřena z důvodu havarijního technického stavu. Kdo způsobil havarijní technický stav se oficiálně neřeklo.

Na konci roku 1986 se začal někdejší obchodní dům B+B opravovat. Snímek z ledna 1987 ukazuje omšelý název Dětský dům a ticho na stavbě s materiálem pod sněhem. Prior „pustil“ Dětský dům, odložil Dům potravin a do roku 1989 zařídil novou Broukárnu. Slavnostní otevření se konalo dne 1. června 1989. Fronty byly, ale též rozpaky a vlna kritiky. To ještě žil Jaroslav Brouk ml., který vedl firmu B+B po roce 1945 do znárodnění. Zemřel v říjnu 1989 krátce po znovuotevření naší nebo jejich Broukárny. Také Josefa Babky, ale ten z firmy pro nemoc vystoupil. Byl to spolužák z obchodní akademie a kamarád, takže ho Jaroslav Brouk st. v názvu B+B nechal.

Podnik Prior měl celkově slušnou vizi – postavit na Okružní moderní velký obchodní dům (dnešním termínem supermarket), už na to byly studie, a z Broukárny zřídit Dům potravin. Je to doloženo písemně. Jenže do konce roku 1989 nesehnal na jihu Čech na stavbu dodavatele, peníze měl. Po 1990 už to nešlo.

Naše Broukárna byla otevřena dne 30. srpna 1935 na místě bývalého jednopatrového domu, ve kterém měl Mořic Glogau také obchodní dům. Broukárnu projektoval Karel Chochola a stavěla firma V. Nekvasil. Jihočeské listy hned 31. srpna 1935 dílo Karla Chocholy hodnotily výtvarně. Nebylo to ovšem naráz, jistě pozorovaly, jak stavba postupuje. Můžeme nebo nemusíme souhlasit s hodnocením z roku 1935:

„Nová budova firmy B+B je řešena směle. Chce působiti nejen liniemi a velkými pásovými plochami oken, nýbrž i účiny barevnými a světelnými. Přivolává svou nápadností, ba vyzývavostí. To vyhovuje jejímu obchodnímu poslání, méně ovšem svému včlenění do daného prostoru. Vědomě se z něho vymyká, ba rozbíjí jej.“

Dnes je naše Broukárna hodna památky. Jedině, co by jí šlo jemně vytknout je, že dům nerespektoval podloubí, které vedlo po této straně Divadelní od domu Glogau přes Velký pivovar až k Wendlerům u mostu. Byla však jiná doba, radnice dávala přednost vzdušným ulicím. Technický problém dodržet podloubí to nebyl. Jinak se stavitelé vypořádali i s tím, že při hloubení sklepů se tam nějak dostala voda z Malše.

Ještě v roce 1950 to byl národní podnik Obchodní domy B+B. Drželi se v názvu oba „brouci“ Brouk a Babka (babka je též brouk). Ale v roce 1951 tradice zanikla,  obchodní dům byl totiž zapsán do obchodního rejstříku jako VLTAVAN. Podle vzpomínek již zesnulého hlavního aranžéra B+B a výtvarníka Jaroslava Martínka navštívil Jaroslav Brouk st. (žil v letech 1884 až 1953) naposled Broukárnu v roce 1949 nebo 1950 (to nevěděl přesně, i když byl u toho osobně).

Organizační systém obchodních domů B+B a péče o zaměstnance předběhly dobu, přičemž pánové Brouk a Babka začali v roce 1908 v Praze na Letné jen s koloniálem.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Broukárna, Dětský dům, dům, obchodní dům, Jaroslav Brouk, jídlo, České Budějovice, Karel Chochola, Josef Babka, Bratislava, Jaroslav Martínek, J+A, Leasing company CZ, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Nějak mi ten článek přijde, jako by končil v půlce

Čtvrtek, 25. listopadu 2021, 16:21Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Obchodní dům Brouk a Babka  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.