Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Silvestr ve městě byl spojován s bujarým veselím

Poslední letošní díl Drbny historičky se Jan Schinko podíval na oslavy Silvestra. Jak se dříve slavil 31. prosinec? Kam se jezdilo, a jaké hotely byly v kurzu?

Konec roku dne 31. prosince ve znamení sv. Silvestra je spojován u nás ve městě s bujarým veselím, drahým alkoholem, vínem a pivem (to jak kdo) až ke konci 19. století. Do těch časů se drobně střídmě slavilo doma, nebo se šlo do kostela děkovat za prožitý rok a modlit se za dobrou úrodu a zdraví v novém roce.

Napřed za c. k. se ani moc nejezdilo strávit Silvestra někde v horách. Leda na Včelnou do hotelu Bellevue, na což hoteliér Bedřich Sandholec přistavoval ve městě omnibus. Později za 1. republiky jezdili trávit Silvestra ti, kdo na to měli, do Alp. Objevily se cestovní kanceláře, které nabízely Schladming, Zell am See, Kaprun, Badgastein. Landek apod.  Nejdražší pobyt byl v Davosu a Sv. Mořici.  Nejlevnější, prakticky zdarma, jen za útratu, byl na Silvestra pobyt v Biskupské ve Vlčí jámě. Cenově mezi byla Modrá hvězda, což byl původně lepší hotel (na snímku).

Silvestr se dostal do kalendáře po roce 335 našeho letopočtu. Dne 31. prosince 335 totiž zemřel významný papež Silvestr, patron úrody a domácích zvířat. Za zásluhy byl později blahořečen a 31. prosinec se stal svátkem sv. Silvestra. Myšlenka (tehdy) či realita, že člověk je závislý na úrodě a produkci domácích zvířat platí pořád.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, silvestr, hotel, slavnost, Bellevue, Včelná, Alpy, Schladming, Zell am See, Kaprun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

DRBNA HISTORIČKA: Silvestr ve městě byl spojován s bujarým veselím  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.