Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dnešní Průmyslová byla hlavní třídou ke starému nádraží

Jan Schinko se v dalším dílu Drbny historičky podíval na Průmyslovou ulici. Ta bývala hlavní třídou ke starému nádraží. Až v roce 1971 dostala svůj dnešní název. Sídlila zde firma Gama a štítkárna Logarex.

Na snímku z období c. k. je zachycen pohled z dnešní Nádražní do Průmyslové směrem k tabákové továrně a na Novohradskou. Tehdy to bylo ovšem jinak. Byl to pohled z Nákladní do Nádražní. Dnešní Průmyslová byla tenkrát hlavní třídou ke starému nádraží. Nové nádraží z roku 1908 stálo na Nákladní třídě, později třída Rooseveltova. Až v roce 1955 byla Rooseveltova přejmenována na Nádražní, přičemž původní Nádražní zůstala. Poštovní úřad, podniky a obyvatelé to vyřešili tak, že tradiční Nádražní se stala Starou Nádražní. Nejvíce práce měli listonoši.

Teprve v roce 1971 byla Stará Nádražní přejmenována na Průmyslovou. To by se ani nemuselo připomínat, ale sám MěNV, který názvy ulic schvaluje, ještě v roce 1977 používal název Stará Nádražní. Doloženo písemnostmi kolem bouráním domů v Kasárenské ulici v roce 1977 z důvodu stavby nové celnice na Staré Nádražní. Hovorově znělo „Stará Nádražní“ lépe (sousedsky), než chladné - Průmyslová. Proto asi ta setrvačnost. Průmysl zastupovala Gama, štítkárna a Logarex.

Vpravo na starším snímku stojí hotel U Města Budějovic, který byl zničen při bombardování v březnu 1945. Za ním ve směru Novohradská pozdější štítkárna, dříve továrna na cukrovinky firmy Fürth a syn. Vlevo v patrovém domě byl hostinec U Marešů, za ním vysoký dům Dobnerů také s hostincem a navíc s předpokládaným hotelem. Následovala Kohnova lištárna, po čase firma Regule a na konci tabáčka.

Původní Nádražní ztratila privilegované postavení komunikace k nádraží, když v roce 1908 bylo postaveno nové nádraží blíže k Lannovce. Vysoký secesní dům Dobnerů byl zvýšen a upraven v secesním stylu v roce 1907 za Marie a Josefa Dobnerových. Dnes vypadá dům jako mladý starý, poněvadž secesní noblesa, zejména štukový dekor průčelí, byla hrubě odstraněna. Dobnerů asi nepočítali či nevěděli, že nové nádraží změní v této lokalitě komerční podmínky.

Zanikly tak hotely U Města Budějovic a U Císaře rakouského. Komunikačním uzlem se poté stala lokalita před novým nádražím a Lannovka. Jen ještě léta obyvatelé z Lineckého předměstí, pokud nejezdili tramvají, dávali přednost Žižkově třídě před Lannovkou. V Žižkovce, tenkrát Radeckého a Sokolské, bylo málo obchodů a na pohled nevlídné kasárny (vlídná byla restaurace U Černého koníčka a naproti U Hamrů). Dobnerů později přejmenovali svůj hostinec na U Lokomotivy. Ten zanikl a v paměti je novější restaurace a jídelna U Lokomotivy opodál naproti.

Průmyslovou vedla odjakživa silnice do Suchého Vrbného (Pětidomí je mladší), na Dobrou Vodu a místním jazykem na Pucherku. Odbočkou pak do Ledenic. Ke konci 19. století se používal železný most, který vedl z prostor dnešního Mercury Cizy přes těleso kolejiště k plynárně. Most byl zbořen v roce 1905.

Obyvatelé Pětidomí a Suchého Vrbného podávali v čase stavby nového nádraží na radnici stížnosti s odůvodněním, že musí chodit do města oklikou na Rudolfovskou a pod viadukt. Pětidomí patřilo městu, takže radnice jim vyhověla postavením „lávky“ pro pěší v roce 1908 s tím, že perspektivně se to vyřeší. Měla jistě na mysli propojení Průmyslové rovnou do Pětidomí. Občas se to připomene, že by se to hodilo.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Průmyslová ulice, dům, hotel, hospoda, Pětidomí (Kařez), Josef Dobner, Suché Vrbné, Logarex, Dobrá voda, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Dnešní Průmyslová byla hlavní třídou ke starému nádraží  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.