Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Domovní čísla zavedla Marie Terezie od roku 1770

V dalším dílu seriálu Drbna historička se dozvíte něco o historii domu číslo 23 v České ulici. Na průčelí domu jsou ve štuku tři zlaté hrušky, dostal proto jméno U Tří hrušek. Kromě toho se Jan Schinko podíval také na to, jak se dříve ve městě číslovaly domy.

Dům č. 23 ve východní linii v České ulici má na průčelí ve štuku domovní znamení v podobě tří zlatých hrušek. Od počátku založení města v roce 1265 se polohy domů lokalizovaly buď domovním znamením, provedeném většinou ve štukovém reliéfu, nebo majitelem domu a uvedením sousedů. Domovní znamení měly spíše významné domy, případně domy s významným řemeslem. Při přestavbách v 19. a 20. století se domovní znamení často otloukla, nebo i zmizel celý dům (Split, Baťů aj.)

Domovní čísla zavedla Marie Terezie od roku 1770. Radnice ustanovila komisi, která v roce 1771 obcházela město a přidělovala domům čísla. Nebylo to ledabyle, ale přesným systémem dům od domu. Začala od radnice, která měla číslo 1, postupovala po západní straně náměstí, jenže nepokračovala po severní straně náměstí, aby obešla celé náměstí, ale zahnula do Piaristické a pak zpátky na roh náměstí a dále Krajinskou atd. Tak vznikla původní popisná čísla od 1 do 431 a pokračovalo se dále podle nové výstavby. Tato popisná čísla používal Útvar hlavního architekta přibližně do roku 1980, když už probíhalo nové přečíslování. Bylo to přesnější, poněvadž na domech původní čísla ještě byla. Orientační či pořadová čísla pochází z let po roce 1875.

Dům U Tří hrušek (původně dva pozdně gotické domy) měl stará domovní čísla 23/103 a 25/104, dnes 23/236. Nová popisná jdou za sebou opět zvláštním systémem. Prakticky se neví, kde je v České dům čp. 236. Naopak č. 23 se snadno najde. Pro různé právní úkony je popisné číslo stabilnější. Orientační tak trvalá nejsou.

Domovní znamení U Tří hrušek je novodobé. Vytvořilo se v dnešní podobě kolem roku 1997 při opravě fasády a domu. Možná tam ani předtím nebylo, v topografii města Jaroslava Kubáka se toto znamení nevyskytuje. Po roce 1990 byla v domě zařízena restaurace a bufet U Hrušků a znalci a památkáři na základě toho doporučili tři zlaté hrušky. Dnes hotel U Tří hrušek. Mohl se dům jmenovat též U Tří zlatých hrušek. Podobně hotel Zvon se původně jmenoval U Tří stříbrných zvonků, což bylo hovorově dlouhé, proto se to zkracoval až na Zvon.

Prapůvodně se v domě pivo vařilo, nebo možná byla hospoda i malý pivovárek, tehdy nebyly velké pivovary. Totiž v roce 1570 koupil dům nožíř Jiří Maringer od Bohuslava Táborského i s várkou za 650 kop. Várka se uvádí ještě v roce 1621, kdy dům s várkou koupil Lukas Goldschmidt za 230 kop. Pokles ceny naznačuje, že vaření piva nějak vázlo. Dům byl asi neudržovaný a jako sešlý se dostal do majetku obce. Roku 1641 koupil sešlý dům od obce pláteník Michal Thaler jen za 130 kop hotově. Várky pak doloženy nejsou.

Bez návaznosti se zde objevila hospoda před rokem 1884 za hostinského Františka Trägera. V roce 1897 to byl hostinec U Zimandlů. Inzeroval: „Navštivte hostinec Františka Zimandla, čepuji pivo z Měšťanského pivovaru. Upozornění soudruhům, zde je vystaven časopis Jihočeský dělník.“  Za 1. republiky zasedala v hostinci za hostinského Václava Klomfara Československá sociální strana dělnická a klubovnu zde měl Dělnický cyklistický klub.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, U Tří hrušek, České Budějovice, dům, hruška, Marie Terezie Habsburská, hospoda, pivo, Baťa, Lukas Goldschmidt, Split

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Domovní čísla zavedla Marie Terezie od roku 1770  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.