Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V České 37 se dal sehnat švestkový kompot za jednu korunu

Jan Schinko se v dalším dílu Drbny historičky podrobněji podíval na historii domu číslo 37 v České ulici. Nacházel se tady obchod U Kamarýtů, kde se prodávalo smíšené zboží. Byla v něm ale i prodejna potravin, zeleniny, zlatnictví nebo krejčovství. Podle Schinka se tady dal sehnat výborný švestkový kompot jen za jednu korunu.

Dům v České 37 je první dům s podloubím po východní straně České od rohu Hroznové, přesněji vedle hostince U Tří sedláků, který podloubí nemá. Původní pozdně gotický dům koupil v roce 1539 Mikuláš Schenfeld od řezníka Suchýmaso za 120 kop. Poloha domu se uváděla u Garkuchen (podle Jaroslava Kubáka obecní kuchyně, kde se mimo jiné stravovali věznění generálové z Valdštejnova okruhu).

Zajímavé na tom je, že zde stál dům již před rokem 1539 patrně s plochostropým podloubím zaklenutým v renesanci a jménem řezníka Suchýmaso. Jak k tomu jménu přišel, zvláště když byl řezníkem. V roce 1931 koupila dům v České 39 (to bylo tehdy číslo domu, protože č. 37 měl nesprávně dům Žižka-Bechyně na rohu České) Terezie Kamarytová od Tomáše a Marie Hajných za 140 000 Kč.

Následně si Kamarytů otevřeli v domě obchod se smíšeným zbožím. Hovorově U Kamarýtů. Obchod Oty Kamaryta byl v provozu ještě kolem roku 1950. V roce 1992 se dům dával do pořádku, na což obdržel p. Kamaryt od městské rady účelové prostředky na regeneraci městské památkové rezervace.

Majitelé domu postupně od roku 1895: Antonie Gűnterová, František Ritt, František Müller, Tomáš Hajný a Terezie Kamarytová. Před Kamarytů sídlily v domě různé firmy a přihlášeny rozličné živnosti. Bohuslav Hovorka měl zde od roku 1925 přihlášenou živnost „Prodej teplých párků, pečiva, cukrovinek, ryb, malinové vody, růženců a svatých obrázků po poutích a trzích“.  Obchod zlatnickým zbožím Leopold Cafourek. Hokynářky Barbora Cafourková a Marie Dlouhá. Obchodní jednatelství Jan Brož, obchod kůžemi Ferdinand Zuna, obchod zeleninou Růžena Ullmannová, Jan Novák, krejčovství, M. J. Masopust, smíšené zboží.

Také zde sídlili porodní asistentky Kateřina Hajná a Marie Hajná. V reálném čase si to málokdo, nebo pomalu nikdo, osobně nepamatuje, ale patří to do životopisu domu. Za socialismu se v přízemí U Kamarytů zařídil prodej potravin, které měly určitou technickou nedokonalost (obal, chybný nápis, nesprávná gramáž apod.) Nebyly to potraviny závadné nebo s prošlou záruční lhůtou. Prostě obchodní podnik Potraviny je zde prodával se značnou slevou. Dobrý švestkový kompot ve sklenici stál 1 korun.

Obchodníku Karlu Kamarytovi zpronevěřil v roce 1937 jeho vlastní 22 letý zaměstnanec peníze. Policie vypátrala tyto peníze ve sklepě u babičky pachatele. Předala ho do soudní vazby. I to je životopis domu. Léta do socialismu byl na sousedním domě k vinárně Split čitelný nápis KAMARYT.  Vlevo hostinec U Tří sedláků se později přejmenoval na U Stadionu. Hokejisté zde u hostinského Císlera dostali za zápas párek a rohlík.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Česká 37

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V České 37 se dal sehnat švestkový kompot za jednu korunu  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.