Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Výstavba Prioru trvala tři roky. Někteří očekávali jihočeský název

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko historii obchodního domu Prior v Českých Budějovicích. Základní kámen Prioru byl instalován a slavnostně poklepán dne 7. dubna 1976. Dům se otevřel v roce 1979.

Na snímku Lannovky z roku 1977 se staví obchodní dům Prior. V předstihu dne 7. listopadu 1975 byly v těchto místech zbořeny tři bytelné dvoupatrové domy a jeden jednopatrový (Hajíčků). Vpravo na snímku zela stále od roku 1946 proluka po bombardování v březnu 1945, dnes přibližně parkoviště Prioru. To byla druhá nejstarší proluka z války. Nebylo tam nic, něco využívaly technické služby, kolem lemovaly prostor politické panely. (Nejstarší proluka je na rohu Nádražní a Průmyslové.)

Do roku 1946 zde stála část budovy německé reálky z let 1858 – 1860. Tehdy to byl chudobinec postavený s přispěním Adalberta Lanny, který byl poté v roce 1861 s jeho souhlasem přidělen německým školám zv. Hauptschule. Měly různé názvy, naposled hovorově německá reálka. V břenu 1945 byl náletem téměř zbořen trakt v Jeronýmově ulici. Průčelí do Lannovky s věží a pod ní s kaplí bylo zbořeno na konci roku 1946, když o tom rozhodla komise ministerstva školství.

Základní kámen Prioru byl instalován a slavnostně poklepán dne 7. dubna 1976. Trochu se čekalo, že obchodní dům bude mít jihočeský název (nabízely se), ale rozhodlo to, že generálním investorem byl podnik Prior, GŘ, Bratislava. V té době vznikla v Československu řada Priorů podobného zevnějšku. Do těch časů byla u nás největším obchodní domem Broukárna. Také jinde měli „Broukárny“.

DRBNA HISTORIČKA: Na budějckém náměstí byly v době trhů stovky stánků

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko trhům v prostorách českobudějovického náměstí. Po staletí trvaly výroční trhy až 14 dnů v jednom kuse. V 19. století se doba trhu zkracovala. Nejen o tom pojednává další díl tradičního seriálu.

Prior byl slavnostně otevřen dne 30. května 1979. Zaujaly ani ne tak moderní prostory jako jezdící schody. Mládež jezdila nahoru a dolu, až tam byl nasazen vyhazovač. Autorem projektu a i dalších Priorů byl Antonín Běhal. Předem se o nové stavbě diskutovalo v aktivu památkové péče ONV (byl jsem přítomen).

Debatovalo a analyzovalo se i jinde, ale aktiv ONV, který sdružoval mimo jiné přední architekty a stavitele, měl svou erudovanou váhu. Architekt Jaroslav Škarda ze širšího výtvarného pohledu na Lannovku a celé původní Vídeňské předměstí upozorňoval několikrát, že tomu prostoru chybí vertikála. (V roce 1978 se začal stavět hotel Gomel, který pro Pražské předměstí vertikálu představoval.) Nahoře na Prioru se však objevila jen nízká kruhová konstrukce.

Broukárna se nemohla Prioru rovnat. Po čase jako Dětský dům zanikla (později obnovena). Prior měl představy dobré. Na konci 80. let 20. století chtěl bratislavský podnik Prior v souvislosti s tím, že Prior na Lannovce ztrácel dobové tempo, vybudovat na Okružní ještě větší obchodí dům, asi něco jako supermarket. Ale nestihlo se to. Z obchodního hlediska byl Prior pro Lannovku přínos. Vzhledově je budova Prioru plochá, zvláště ve srovnání s vyššími domy okolo se sedlovými střechami. Jen se může připomenou, že v Praze se v roce 1975 dokončil obchodní dům Kotva o pěti nadzemních podlaží, což s naším Priorem nepřímo souvisí – čekalo se totiž, že náš Prior bude alespoň trochu jako pražská Kotva.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, historie, české budějovice

DRBNA HISTORIČKA: Výstavba Prioru trvala tři roky. Někteří očekávali jihočeský název  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.