Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Krumlovský rybník sloužil jako zásobárna vody. Přes dno pak jezdila koňka

Ani dnes nechybí nový díl Drbny historičky. Historik Jan Schinko se tentokrát podíval na Krumlovský rybník. Víte, kde stál? A k čemu sloužil? Dnes stojí na jeho místě justiční palác.

Na obrázku z let před rokem 1900 stojí v pozadí na pravém břehu Malše divadlo a vlevo bývalý německý Wendlerův hostinec, toho času za hostinského Strohmayera. Lze rozeznat i nízké oblouky železného Zlatého mostu. Před mostem na levém břehu Malše stojí dřevěný domek, pravděpodobně pro úřadovnu výběrčího mostného, akcízu pivního krejcaru apod. Veřejný záchodek byl zde postaven až v roce 1924. Vlevo stávaly různé kiosky. Jako první prodej sodovky firmy Schweighofer.

Malše má vyvýšený břeh a před ním zeje dno někdejšího Krumlovského rybníku. V těch místech stojí dnes justiční palác. Podobné „dno“ se zachovalo v Háječku kolem Letního kina. Krumlovský rybník byl založen v roce 1514 mezi zástavbou u Linecké silnice (Wilsonovo náměstí) a Vltavou a od Malše k dnešní Mánesovo ulici. Rybník sloužil jako zásobárna vody a měl zadržovat vody povodně, ale na to neměl kapacitu. Ještě před stavbou koňky na začátku 19. století byl vysušen. Přes dno rybníka jezdila koňka po dlouhém dřevěném mostu od Mánesovky až k mostu do Biskupské. Postupně se proláklina rybníka zavážela. V jižní části byl postaven areál Hardtmuthky, dále synagoga, továrna firmy Stegmann, dvě vily, okresní dům a justiční palác. Po roce 1945 zimní stadion, vedle mrazírny a naproti turistický objekt.

Na ploše, kde stojí justiční palác účinkovaly světové cirkusy. Doložen je cirkus HENRY (několikrát), Corradini, Viktor a hlavně BARNUM BALEY. Ještě dnes se ve městě trochu pamatuje – Kam se valej pane Malej? Do cirkusu Barnum Balej. Ale není jisté je-li to ve městě původní. Také zde Langronův zvěřinec.

V roce 1900 tady účinkovalo jako jeden z prvních biografů ve městě Oeserovo elektrické divadlo bratří Oeserových. Postavili si tu v červenci 1900 vlastní elegantně zařízenou budovu s elektrickým osvětlením. Podle místních listů to byl fantastický mysteriózní podnik. Bratry Oeserovi vytlačil justiční palác, který se začal stavět v roce 1902. To byla zajímavá záležitost, V roce 1895 rozhodla radnice poskytnout pozemek pro výstavbu justičního paláce. Sešla se zde zemská komise a komise radnice a uznaly pozemek za způsobilá ke stavbě. Ale zemský úřad otočil a zřejmě pod určitým tlakem rozhodl, že palác se postaví v Plzni. Město poté darovalo část pozemku muzeu, které sídlilo v těsném prostoru na radnici. Zase se to politicky změnilo, radnice nabídla muzeu místo u městského zahradnictví za Německým domem.

A znovu se pozemek na obrázku předal justici. V roce 1902 se začal palác stavět podle projektu Emila von Förstera. Stavěly firma Josefa Hauptvogela a Jakoba Stabernacka. K projektu, jenž situoval věznici na stranu k Malši, byly ve městě značné výhrady. Na romantickou promenádu alejemi měla směřovat zamřížovaná okna s vězni. Emil von Förster musel projekt přepracovat a věznici umístit do Mozartovy ulice (dnes Goetheova). Dnes si lze představit a vstoupit na dno Krumlovského rybníku dole v Háječku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, České Budějovice, Krumlovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Krumlovský rybník sloužil jako zásobárna vody. Přes dno pak jezdila koňka  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.