Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Sporty hendikepovaných nejsou o pár lidech, je nás k deseti tisícům, říká Zdeněk Klíma

Zdeněk Klíma je na první pohled obyčejný člověk. Až na to, že v patnácti letech přišel o obě nohy. Událost, která mu obrátila život naruby, vzal sportovně. A to doslova. Svůj život se rozhodl věnovat právě sportu. A protože je to velký dříč a do všeho jde naplno, bude nás teď reprezentovat na Zimních paralympijských hrách v Jižní Koreji.

Sympatický a skromný dříč, který se i přes nepřízeň osudu rozhodl být bojovníkem. To je Zdeněk Klíma. Vyrostl jako obyčejný zdravý kluk v Budějcích. Pubertu si ale užil na vesnici na Jindřichohradecku. „V patnácti, bylo to 26. listopadu v roce 1989, jsem naskakoval do vlaku při cestě z Budějc na internát do Plzně a přišel jsem o obě nohy,“ začíná svůj příběh Zdeněk.

(NE)OBYČEJNÍ

Život píše příběhy. Za každým příběhem je člověk. A právě o lidech je projekt (Ne)obyčejní. Ten vám bude každé tři týdny přinášet (ne)obyčejné příběhy (ne)obyčejných lidí. Znáte někoho, s kým by stálo za to zajít na kus řeči a představit jeho příběh? Pošlete nám svůj tip na e-mail redakce@budejckadrbna.cz

Kvůli této události se mu život zcela obrátil naruby a začal nový, s novým pohledem na svět. Jak sám říká, znovu se postavit na nohy mu pomohli především jeho rodiče a celá rodina. „Přátelé Vašek Německý a Miluška Kobernová mi zase dodali kuráž do dalšího života,“ je vděčný kamarádům.

Nový život se rozhodl Zdeněk Klíma zasvětit sportu. Začínal atletikou, poté handbike a v roce 2002 se začala psát kapitola sledge hokej. Životní osud ho vedl k rozhodnutí začít pracovat s postiženými lidmi. Od občasných rad přešlo na přímou motivaci a pomoc lidem s podobným postižením. „Oženil jsem se a žil šťastně za podpory rodiny i dětí. Doplnil jsem si vzdělání, zplodil dvě nádherné dcery a obětoval život hokeji. V současné době jsem rok rozvedený a znovu šťastně zamilovaný,“ popisuje ve zkratce Zdeněk.

Pokud by někdo čekal pomalejší životní tempo, byl by zklamán. Zdeněk si zkrátka svůj hendikep nijak nepřipouští a i přes těžký životní osud funguje jako každý obyčejný člověk. „Dopoledne se věnuji své práci. Dělám teamsport managera v jedné společnosti. Odpoledne si jdu vždy protáhnout svaly, hodinku nebo dvě cvičím. V sezoně chodím jednou týdně na led, o víkendech mám pak zápasy a kempy s reprezentací. Zbytek času se snažím trávit s rodinou,“ popisuje budějcký sledge hokejista.


Zdroj: Facebook Zdeněk Klíma

Už od malička je Zdeněk milovníkem adrenalinu, zbraní všeho druhu a aut. Vyčistit hlavu si vždy zajede do přírody nebo na ryby. Pomůže ale i dobrá kniha.

V roce 2002 našel Zdeněk Klíma svůj životní směr. „Oslovil mě tehdejší kamarád Jirka Smékal, se kterým jsme zde rozjížděli atletiku v devadesátých letech. První cesta vedla do kolébky českého sledge hokeje, do Zlína. Měl jsem toho nejlepšího učitele, kterého jsem si mohl přát, a skvělého spoluhráče Tomáše Kvocha. První rok působení (2003/2004) jsme získali titul mistra České republiky. Rok na to se sledge hokej osamostatnil a od té doby ho vedu v Českých Budějovicích. Prošli jsme si mnoha změnami jak v týmu, tak v barvách a názvech. Teď jsme Motor sledge České Budějovice díky přátelům a podpoře Romana Turka i Franty Eliáše,“ popisuje Klíma. Dodnes ale budějčtí sledge hokejisté bojují s podporou města a kraje. „Jejich nezájem a ignorace mě mnohokrát  dostala až na samé dno motivace. Obzvlášt, když jsem viděl, jakou mají podporu týmy v jiných krajích,“ dodává. Nyní se snad podle Klímy blýská na lepší časy, což ukázala i podpora nového vedení města v minulém roce.

Už v sobotu 3. března čeká Zdeňka Klímu odlet na Zimní paralympijské hry do Jižní Koreji. Není to jeho první paralympiáda, v roce 2010 totiž startoval ve Vancouveru. Pocit uvítacího ceremoniálu je podle něj nenahraditelný. „Spíše než trému cítím vždy tlak zodpovědnosti vůči těm, se kterými se celý olympijský cyklus připravoval. Rodině a přátelům, kteří mě podporovali. Prostě tam nejde ubrat, musí se jet na 110 procent  a dát do výsledku všechno,“ přiznává. Zdeněk je připraven na maximum. Přesvědčeni jsou o tom nejen jeho přátelé. „Na paralympijské hry jede zcela zaslouženě. Léta dřel, nevynechal jediný trénink, jediný zápas, nemluvě o tom, co vše jako předseda a jako hráč udělal pro tým Motor sledge České Budějovice. Kdo jiný by měl reprezentovat naši zem a Motor sledge České Budějovice než Zdeněk. Jsme na tebe hrdí,“ píše o svém kamarádovi Eva Střelečková Kovalčíková.


Zdroj: Facebook Zdeněk Klíma

Zdeněk by si samozřejmě přál přivézt z paralympiády medaili, jeho velkým snem ale je, aby měli hendikepovaní sportovci včetně paralympioniků stejné uznání a podmínky jako jinde ve světě. „U nás jsme v tomhle bohužel hodně pozadu. Přitom se stačí podívat na medailové úspěchy našich postižených sportovců a podmínky, za kterých toho dosáhli. Je to nedoceněné odvětví sportu s malou podporou od státu, od partnerů i od médií. Na zápasech v Kanadě jsme měli na stadionech tisíce fanoušků a to i českých. Tady to ještě neumíme. Sporty hendikepovaných nejsou o pár sportovcích, je nás k deseti tisícům. Sledge hokej se například jako první týmový sport v historii naší země probojoval na zimní paralympijské hry a trvalo mu deset let než na to dosáhl. Nikde ani zmínka a přitom je to úžasný úspěch,“ uzavírá.

Štítky Zdeněk Klíma, sledge hokej, sport, (Ne)obyčejní, paralympijské hry, České Budějovice, Jižní Korea, hokej, Facebook, rodina, olympijské hry, Kanada, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Sporty hendikepovaných nejsou o pár lidech, je nás k deseti tisícům, říká Zdeněk Klíma  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.